Herskovits Auguszta Clausius

1912 – 6 martie 1951, Timişoara

Pianistă, Profesoară de Muzică

Augusta Herskovits si-a început studiile de muzică la Timisoara, apoi a devenit eleva lui Béla Bartók la Academia de Muzică Ferenc Liszt din Budapesta. A primit diploma de pianist interpret si profesor de muzică cu distincție. A concertat ca solistă la Budapesta, la Timişoara si în alte oraşe din Ardeal. La concertele sale interpreta regulat lucrări de Béla Bartók şi Zoltán Kodály.

În 9 martie 1946, Comitetul Democratic Evreiesc a organizat un concert dedicat operei lui Max Eisikovits, cu participarea unor muzicieni de prestigiu, printre care L. Österreicher – Rapsodia ebraică pentru vioară, Magda Kardos, Viorica Kállai-Markovits – Lieder, poezii de József Attila si Ady Endre, Auguszta Herskovits – Sonatina pentru pian, în stil francez, Al. Boroş – Elegie pe teme evreieşti pentru violoncel.

Auguszta Clausius, n. Hershkovits era o cunoscută pedagoagă care a descoperit şi promovat mulți tineri pianişti talentați. Și-a luat viața în 1951, la vârsta de numai 39 de ani.

Surse

  • Szekernyés János, A magyarság emlékjelei a Bánságban (ediție trilingvă: maghiară, română, engleză), Temesvár, 2013
  • Constantin Tufan-Stan, Conductor George Pavel and the Presence of the  Musicians from Cluj in Banat after the Vienna Diktat    http://musicologypapers.ro/articole/MP_8_2_Tufan-092-105.pdf