Dornhelm Robert
n. 17 dec.1947, Timişoara -Regizor de filme documentare, adaptări cinematografice, filme pentru televiziune
Robert Dornhelm s-a născut într-o familie de mari comercianți evrei la Timişoara. Bunicul Eugen Dornhelm, născut la Unkar (azi Ujgorod, Ucraina) şi stabilit în Timişoara în 1910, este evocat în amintirile publicate de fiica sa, Magdalena Csendes Holender şi de nepotul lui, Ioan Holender, directorul Staatsoper, în De la Timişoara la Viena (Editura Universal Dalsi, 2002). Rămas orfan la vârsta de 13 ani, Eugen a trebuit să renunţe la studii, angajându-se la o firmă renumită de textile din Bratislava. Averea sa a crescut considerabil după marea criză economică din 1929, când statul român a decis să şteargă datoriile firmelor către societăţile străine. Eugen Dornhelm îşi va distribui marfa prin magazine din mai multe oraşe din zona Banatului. A avut un băiat, Andreas (născut la Bratislava, în 1910), tatăl lui Robert şi două fete, Magdalena, mama lui Ioan Holender, şi Szuzana.
Problemele încep odată cu apariţia legislaţiei antievreieşti şi demararea procesului de românizare . Magazinul, Socotex de pe actualul Bulevard Republicii, întins pe o mare suprafaţă, este incendiat de membrii Gărzii de Fier. Clădirea Palace sau Palatul Dauerbach, de pe Corso, din Piața Victoriei, din Timișoara, care aparţinea familiei Dornhelm, a fost naționalizată.
La vârsta de 13 ani, Robert emigrează în Austria împreună cu familia, obligată să plece din România în urma repetatelor persecuţii la care a fost supusă: tatăl său a fost condamnat la închisoare din motive politice, iar proprietăţile din centrul Timişoarei le-au fost confiscate.
Între anii 1965 şi 1967, Robert a studiat la Academia de Film din Viena. Din 1970 realizează filme pentru sălile de cinema cât şi pentru televiziune. În prezent trăieşte împreună cu soția sa, Lynn, şi lucrează în Austria şi U.S.A .
Opera cinematografică (exemple)
Filmul său de debut este The Children of Theatre Street din 1977, pentru care a fost nominalizat pentru premiul Oscar la categoria Film Documentar, în 1978. Filmul prezintă şcoala rusească de balet, Kirov, naratoare fiind Grace Kelly, prințesa din Monaco.
Der Unfisch (1996), o adaptare cinematografică a unei nuvele, a câştigat premiul The Citizen`s Choice Award la Puchon International Fantastic Film Festival.
Anne Frank: The whole Story din 2001 a fost nominalizat pentru trei Golden Globes şi a câştigat un Emmy Award şi un Peabody Award.
Tot Dornhelm a regizat filmul pentru televiziune Război şi Pace (2007). În 2011 a regizat pelicula The Amanda Knox Story: Murder on Trial in Italy. Alte filme sunt Fatal Deception, Mr. Lee Harwey Oswald, Rudy (despre fostul primar al New Yorkului). În 2004 realizează pentru TV, filmul Spartacus, cu o mega echipă de 4000 de participanți şi 12.000 de figuranți. Requiem für Dominik, film germano-austriac din 1991, este povestea adevărată a lui Dominic Paraschiv, inginer la fabrica Solventul din Timişoara, care a murit în chinuri, după ce a fost împuşcat de cineva, fiind acuzat pe nedrept că ar fi ucis 80 de oameni. Dominic Paraschiv a fost numit măcelarul din Timişoara şi nimeni nu avea curajul să-i dovedească nevinovația. După luni de investigații şi de interviuri, Robert Dornhelm a putut prezenta lumii povestea reală a unui om care a căzut victimă evenimentelor din decembrie 1989. La două săptămâni dupa terminarea filmului, Dominic Paraschiv a fost reabilitat. Filmul Recviem pentru Dominic a fost nominalizat la Golden Globes si la Independent Spirit Awards. Cu ocazia aniversării a 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, filmul a fost difuzat în România la Timişoara (19.12.2014) şi Bucureşti (22.12.2014).
Distincții si premii:
- 2006: Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst
- 2007: Romy Award pentru Kronprinz Rudolfs letzte Liebe (The Crown Prince)
- 2013: Goldenes Ehrenzeichen für Verdienste um das Land Wien
- 2014: Titlul de Cetățean de Onoare al orasului Timişoara şi Diploma de Excelență pentru activitatea sa care a dus la creşterea prestigiului oraşului natal.
- Regizorul timișorean a fost nominalizat în mai multe rânduri la premiul Oscar pentru filmele sale documentare.
- Filmul Requiem für Dominik nominalizat la Globul de Aur, la categoria Cel mai bun film străin
Surse
- www.artists4film.com
- www.directorsnet.com
- Wikipedia germană
https://de.wikipedia.org/wiki/Robert_Dornhelm - Wikipedia engleză
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Dornhelm - Smaranda Vultur, Interviu cu Magdalena Csendes Holender (n. Dornhelm, 1915, Timisoara)
- Senzaționala poveste a regizorului Robert Dornhelm din Banat la Hollywood internet
- România, te iubesc. Povestea regizorului de origine română, Robert Dornhelm
- Timişoreni ajunşi departe: Robert Dornhelm
- Vali Corduneanu, Timişoara – paradisul pierdut al urmaşilor lui Eugen Dornhelm
- Clădirea restaurantului Palace din Timişoara