Freund Leo
1892, Topolovăț, județul Timiş – 1972, TimişoaraPianist Concertist, Profesor, Acompaniator, Dirijor şi Impresar
A crescut în casa familială în Piața Traian nr. 4, Timisoara. Tatăl lui, Illés Freund, era comerciant. După absolvirea liceului la Timişoara, unde a fost coleg pentru o perioadă cu Arnold Hauser care avea sa devină un renumit sociolog al artei, a studiat pian la Academia de Muzica din Viena, în clasa pianistului Paul Weingartner, Julius Wolfsohn si Richard Robert. În anii primului război mondial a fost recrutat în armată.
Primul său concert ca solist la Timişoara a avut loc în 21 ianuarie 1921 la un pian Bösendorfer cumpărat la Viena. Pe acest pian a cântat în sala Leo Freund din Piața Traian. Începând din anul 1924 a dat recitaluri de pian în România şi peste hotare, în Austria, Germania, Ungaria, Elveția, Italia şi Iugoslavia. A înființat o orchestră de muzică de cameră în anul 1937, cu numele de „Timişoara”. A participat la viața culturală muzicală, la serate muzicale, la spectacole cu caracter monden sau caritativ, la concerte de cor („Hazamir”, cor evreiesc, şi „Magyar Dalárda”, corul maghiar). Freund a fost acela care a înființat orchestra corului „Magyar Dalárda” cu 60 de membri. În anul 1928 a acompaniat corul în Olanda, la o olimpiadă muzicală organizată cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară. Din 87 de formații din lumea întreagă, corul timişorean a câştigat premiul I.
A acompaniat la pian cântăreți de renume mondial ca Sylvia Tyron de la opera din Praga, Hermann Jadlowker din Berlin, Friedman-Lwow din Sankt Petersburg, Anna-Maria Guglielmetti de la Scala din Milano, iar printre violonişti, pe Vaša Pŕihoda din Praga şi Viena şi pe francezul Henri Marteau, rectorul Academiei de muzică din Berlin. A participat la două concerte alături de Arthur Rubinstein. În anul 1935 executa la Timişoara împreună cu Andor Friedmann, la 2 piane, celebra Rhapsody in Blue de Gerschwin. Un impresar le-a propus un turneu în America de Sud şi de Nord, dar planul nu s-a realizat din cauza situației politice. A fost solistul primei stagiuni a filarmonicii timişorene nou înființate dupa război, dirijorul era Mircea Popa.
A fost unul dintre cei mai talentați pianişti şi pedagogi timişoreni care a animat scena muzicală a vremii şi a adus o contribuție imensă la viața muzicală a Timişoarei. A promovat tinere talente, printre care pe violonistul Gabriel Hirsch, ulterior cunoscut sub numele de Banat, care, după recitalul său din sala Leo Freund din Piața Traian, Timişoara, în anul 1940, a fost apreciat drept copil minune al oraşului. Elevii lui Leo Freund s-au afirmat pe scenele muzicale în lumea întreagă.
Surse
- Maria Bodo, Leo Freund – un muzician desăvârşit. Articol publicat în „Artă şi educație artistică”, 2010 http://libruniv.usarb.md/publicatie/arta/arta15/98.pdf
- régi(j)óvilág. Évkönyv 2012. Anuar 2012. Fundația Diaspora. Timişoara 2012, p 67
http://www.diasporatm.ro/regi/upload/files/Regijovilag_Evkonyv_2012.pdf - Magyar Erdélyi Lexikon, 1928
http://mek.oszk.hu/10100/10154/10154.pdf - Franz Metz, Convorbire cu dr. Jancsi Friedmann, fiul pianistului Andor Friedmann, august 2017