Marea actriţă a României Maia Morgenstern, cunoscută personalitate a teatrului şi filmului românesc şi internaţional şi, totodată, director al Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti este o prietenă constantă a comunităţii timişorene.
De-a lungul anilor, numeroase proiecte comune au avut loc în cadrul comunităţii, fie în sala festivă a comunităţii, fie la Sinagoga Cetate, Muzeul de Artă din Timişoara, Institutul Cultural Francez, Filarmonica „Banatul”, Teatrul Naţional Timişoara sau la Festivalul Evreiesc „Shalom Ierusalim” din Parcul Botanic.
Extrem de iubită pentru dăruirea şi talentul său, Maia Morgenstern este „membru de onoare” al comunităţii timişorene. Multiple amintiri leagă pe reprezentanţii obştii noastre de prezenţa actriţei în Timişoara.
Emilia-Maia-Ninel Morgenstern s-a născut în Bucureşti într-o familie de matematicieni, Usher şi Sara Morgenstern. A studiat la Academia de Teatru şi Film între 1981 şi 1985, iar apoi a jucat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ până în 1988. A apărut apoi pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti, după care s-a alăturat trupei de la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale”.
Este cunoscută pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos“, pentru rolurile jucate în filme precum „Balanţa“, „Cel mai iubit dintre pământeni“, „Îngerul albastru“ sau „Park Your Car in Harvard Yard“. Cariera sa înseamnă zeci de roluri în film, sute de roluri în teatru – interpretate la Teatrul Evreiesc de Stat, la Teatrul Naţional Bucureşti, la Teatrul Bulandra, la Teatrul Metropolis, la Odeon, la Teatrul Mic, la teatrele din Sibiu, Brăila, Turda, Craiova, Piatra Neamţ, zeci de spectacole de teatru radiofonic, teatru şi film TV. Şi, ca o încununare a muncii sale, i-au fost acordate nenumărate şi importante premii şi distincţii, toate acestea făcând din Maia o extrem de valoroasă personalitate a ţării noastre, care uimeşte mereu publicul de pretutindeni.
În anul 2011, chiar de ziua sa, devenea prima femeie care a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, urmându-le altor personalităţi precum Florin Piersic, Victor Rebengiuc, Radu Beligan şi Amza Pellea. Cu acel prilej, actriţa declara: „Acest moment mă responsabilizează, mă onorează, mă emoţionează, mă face grozav de mândră. Da, sunt mândră, sunt fericită. (…) Este un moment de mare emoţie, un moment al unui bilanţ. Este ziua mea şi poate este unul dintre cele mai frumoase daruri, cadouri, pe care viaţa, pe care în special publicul, colegii de breaslă mi le pot oferi. (…) Acest moment va rămâne în conştiinţa mea, în sufletul meu”.
Maia Morgenstern a primit, pentru cariera sa artistică absolut fabuloasă, un număr impresionat de premii, titluri şi distincţii: în 1988 – menţiune la Festivalului Naţional de Film de la Costineşti, pentru rolul Maria, din filmul „Maria şi marea”, în 1990 – premiul UNITER pentru cel mai bun rol feminin, Medeea din „Trilogia antică”, premiul UCIN pentru rolul din filmul „Cei care plătesc cu viaţa” şi Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului 1990, pentru rolul Medeea, din „Trilogia antică”, În 1992 – premiul AUR (Asociaţia Umoriştilor Români) pentru rolul din filmul „Balanţa” şi premiul „Les stars de demain”, la Geneva, pentru „Cea mai bună actriţă” şi Premiul Criticii, pentru acelaşi rol din filmul „Balanţa”, în 1993 – premiul Felix (European Film Awards) pentru rolul din filmul „Balanţa”, premiul UNITER pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Lola, din spectacolul „Astă seară: Lola Blau”, premiul „Theatre vivant” al Radio France International pentru cel mai bun spectacol în franceză – „Teatru descompus”, „Ursul de Argint” la Festivalul Filmului de la Berlin pentru rolul din filmul „Balanţa”, Premiul Naţional „Lucia Sturdza Bulandra” pentru cea mai bună actriţă a anului 1993, pentru rolul Haya, din „Ghetto” şi premiul revistei Flacăra pentru rolul Ioana Nebuna, din „Cruciada copiilor”. De asemenea, în 1997, primeşte premiul „Irina Răchiţeanu Şirianu” pentru spectacolul „Dama cu camelii”, în 2004, Parlamentul European de la Strasbourg o desemnează „Actriţa şi Femeia anului 2003”, în anul 2004 – primeşte premiul pentru cea mai bună actriţă la Festivalul Emma, Londra, pentru rolul mamei lui Iisus din „Patimile lui Hristos” şi devine societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, în 2010 – este numită ambasador pentru Alianţa Civilizaţiilor în România, în 2012 – primeşte „Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler”, din partea statului francez iar în 2013 – primeşte Ordinul Regal „Nihil Sine Deo”.
La 13 noiembrie 2017, Maia Morgenstern a primit titlul de Doctor Honoris Causa Artis al Universităţii de Vest din Timişoara.
Tot în 2017, de Ziua Naţională a României, Primăria Generală a Capitalei i-a oferit diploma de excelenţă şi cheia oraşului Bucureşti, alături de alte personalităţi de excepţie care ne-au marcat existenţa.
Este o onoare şi un privilegiu această prietenie pentru membri comunităţii timişorene.