Ramaty Reuven

25 februarie 1937, Timișoara - 8 aprilie 2001, Silver Spring, Maryland, SUA

Astrofizician American-Israelian

A fost un pionier în astrofizica energiilor mari şi un teoretician de frunte pentru mai mult de 30 de ani la Centrul pentru Zboruri Spaţiale Goddard aparţinând de NASA.


Childhood and youth

S-a născut în 1937 la Timișoara ca fiu al lui Mihael Reiter și al lui Elise, născută Markovitz. În 1948 a emigrat cu familia în Israel, unde și-a ebraizat numele. Ramaty a absolvit Universitatea din Tel Aviv cu o specializare în fizică. A predat timp de trei ani la un liceu. În SUA, într-un termen record de doi ani, şi-a dobândit doctoratul în fizică planetară şi spațială la Universitatea California Los Angeles (UCLA) în 1966. A murit în urma bolii lui Lou Gehrig, scleroză laterala amiotrofică.

Activitatea științifică

În 1967 și-a început activitatea la Centrul Goddard de Zboruri Spațiale. unde a lucrat apoi vreme de 30 ani, devenind unul din principalii săi teoreticieni. Ramaty a fost șeful departamentului de teorie al Centrului Goddard între anii 1980-1993. În anul 1983 a fost numit profesor adjunct de fizică la Universitatea Maryland. Ramaty a adus o contribuție importantă la studiul fizicii exploziilor solare, al astronomiei radiațiilor gamma și al radiațiilor cosmice. Alături de cel care a fost colaboratorul său o vreme îndelungată, Richard Lingenfelter, a fost printre inițiatorii astronomiei radiațiilor gama, folosind abundența de elemente din Soare si determinând modul de producere al exploziilor solare. Vreme de 30 ani ei și-au perfectionat tehnicile de cercetare pe care le-au inițiat în anul 1967. Ramaty a fost principalul cercetător în cadrul a patru inițiative ale NASA bazate pe teorie, și a fost cercetător oaspete în mai multe misiuni științifice spațiale. Pe parcursul anilor 1970-1980 interpretările date de Ramaty datelor cu privire la radiațiile gamma obținute din misiunile COS-B, SAS și HEAU-C au călăuzit dezvoltarea Observatorului de radiații gamma Compton. Lui Ramaty i se datorează în mare parte şi succesul Misiunii Solar Maximum şi al misiunii Imagerului Spectroscopic de Înaltă Energie Solară HESSI.

În afară de limbile maghiară și română pe care le stăpânea din copilărie, Ramaty a învățat să vorbească cursiv și ebraica, engleza și franceza, de asemenea a studiat germana, italiana și japoneza. A avut peste 200 articole și lucrări științifice. Activităţile lui Reuven s-au extins dincolo de ştiinţă şi limbi, interesul lui fiind acaparat şi de pian sau pocher. A fost de asemenea un familist devotat.

Awards and honors

  • 1975 – Premiul Fundației Alexander von Humboldt pentru oameni de știință americani
  • 1980 – Premiul NASA pentru realizări științifice de excepție
  • 2001 – Premiul Yodh al Comisiei pentru Radiații Cosmice a Uniunii Internaționale de Fizică Pură și Aplicată

Sources