Pianista Vioara-Ella Philip a fost absolventă a Academiei de Muzică din Budapesta şi a École Normale de Musique din Paris. Şansa de a fi studiat cu celebrul pianist Alfred Cortot s-a manifestat atât în calitatea interpretărilor sale ca solistă sau ca membră a Cvartetului „Cuteanu”, cât şi a activităţii didactice din cadrul Institutului de Artă sau a Şcolii de Muzică din Timişoara. Ea era binecunoscută lumii muzicale timişorene inter- şi postbelice. Ca profesor, Ella Philip a lăsat în urma sa o adevărată şcoală, a cărei existenţă se manifestă prin zecile de pianişti pe care i-a format. Printre elevii ei se numără Paul Dan şi Andrei Deleanu, ultimul devenind solist concertist al Filarmonicii Constanța, apoi profesor la Universitatea Națională de Muzică din Bucureşti.
Pianista Felicia Maria Stancovici, profesoară universitară şi, între anii 2000 şi 2008, decana Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timişoara a inițiat Concursul Internaţional de Pian „Ella Philipp”, care a avut loc în 2006, 2008 şi 2011 ca „omagiu adus profesoarei Ella Philipp, de al cărei nume se leagă destinul profesional al multor interpreţi şi pedagogi ai pianului”. Proiect ambiţios şi de mare anvergură organizatorică, Concursul Internațional este primul concurs de concerte pentru pian şi orchestră din ţară, concurs al cărui regulament de înscriere pretinde trei concerte integrale, din epoci de creaţie diferite. Continuitatea acestei întreprinderi ambițioase ar trebui asigurată şi în viitor.
Ella Philip a locuit pe bd. Mihai Eminescu nr. 3 în Timişoara. Fiica ei Judith (1931, Timişoara-1997, Israel), căs. Jeger, a fost profesoară de pian la Cluj, apoi la Conservatoriul din Petah-Tikva, Israel.
Surse
- Informații de la Amos Jeger, nepotul lui Ella Philipp, 2020, Israel
- Pagina web a Primăriei Municipiului Timişoara. Filarmonica „Banatul Timişoara”. Raportul Primarului pentru anul 2011
- https://www.primariatm.ro/uploads/files/raport_primar_2011/Raport_Primar_2011_Filarmonica.pdf