Kastriener Samuel

16 oct. 1871, Timișoara – 23 oct. 1937, Timișoara

Ziarist, Critic Literar, Scriitor şi Traducător de Limbă Germană şi Maghiară

S-a născut În 1873, familia se mută la Budapesta. Kastriener studiază și lucrează ca jurnalist în Germania, Elveția și Franța. După o perioadă de activitate la București, începând în 1897, devine redactor la Temesvarer Zeitung în Timișoara. Jurnalist foarte apreciat, redactează în maghiară și germană. Înființează ziarul politic Das Temesvarer Volksblatt care apare între anii 1902 și 1934, un ziar cu orientare democratică și de stânga. Împreună cu Mihály Pogány, redactor șef al ziarului Temesvari Hirlap, înființează în 1912 tipografia Hunyadi. Este o personalitate cunoscută și simpatizată în oraș.

Contribuie semnificativ la viața culturală a evreilor timișoreni. Alături de dr. Adolf Vértes, președintele Comunității evreilor, și alții, face parte din fondatorii și promotorii Liceului Israelit din Timișoara. În calitatea de șef al departamentului cultural al Comunității, cultivă tradiția iudaică și relațiile cu reprezentanți ai culturii germane. În 1932 este unul din organizatorii jubileului lui Goethe care se serbează la Comunitatea Evreilor în prezența consulului german, dr. Arthur Busse, și a celor mai de vază personalități din comunitatea germanilor.

În 1915 apare un volum de însemnări de călătorie cu titlul „Asien im Krieg” (Asia în război) și subtitlul „Drei Monate im mohammedanischen Osten” (Trei luni în estul mahomedan). În 1932 apare la Editura Moravetz din Timișoara volumul „Weitere Verlustlisten” (Liste de pierderi), scurte povestiri despre destine tragice în timpul războiului.

Participă la mișcarea sionistă. După un sejur în Palestina, la Haifa și la Tel Aviv în 1936, publică note de călătorie „Momentaufnahmen im Orient” (Instantanee în Orient).

În urma unui accident de circulație, moare la vârsta de 66 de ani.

Publicații

  • Emlékezés a régi Temesvárra, culegere de articole în Temesvári Hírlap, 1929-1931
  • Krieg in Asien (1917)
  • Weitere Verlustlisten (1931)
  • Momentaufnahmen im Orient (1936)

Surse

  • Eduard Schneider, Erinnerung an Samuel Kastriener. Zum Wirken des Banater jüdischen Autors in der Zwischenkriegszeit