Rafael Moór
15.10.1839, Tarnow, Polonia – 13.10.1924, Viena, AustriaCantor, Cântăreț de Operă, Tenor Liric
Tatăl, Ebenhardt Moór, a fost negustor. Rafael Moór a fost angajat ca hazan (cantor) de către Comunitatea Evreilor din Cetate, Timişoara. Debutul in operă l-a făcut in rolul lui Manrico din Trubadurul de Verdi în mai 1867 pe scena teatrului din oraş. Câteva zile mai târziu a apărut pe scena teatrului din Timişoara în rolul lui Edgar din Lucia de Lammermoor de Gaetano Donizetti Publicul şi presa l-au aclamat si elogiat pentru vocea plină şi catifelată, în care se percepeau intonații din muzica liturgica sinagogală. După aceste apariții pe scenă, a fost concediat de către conducerea comunității din motive necunoscute. S-ar putea ca şi Rafael Moór să fi fost nemulțumit de condițiile din sinagoga inaugurată cu doi ani în urmă, acompaniat fiind de o orgă mică transportată din templul vechi.
Rafael Moór şi-a continuat activitatea de cantor la Zagreb, Györ şi Praga, dar din când în când a participat la concerte şi ca solist. Ìn Lemberg a cântat într-o reprezentație a operei Lohengrin. În 1885-1888 a fost hazan la New York. Ultimii ani de viață le-a petrecut la Viena. Aici a publicat o compoziție pentru un cor de bărbați şi mixt cu acompaniament la orgă şi o piesă liturgică sinagogală.
A avut 8 copii. Fiul lui, Emánuel Moór (1863, Kecskemét, Ungaria – 1931, Mont-Pélerin) a fost un pianist, compozitor şi constructor de piane celebru. Henrik Moor (1876, Praga-1940, Fürstenfeldbruck) a fost un pictor care a experimentat cu structuri ritmice abstracte şi a inventat un gen al picturii futuriste.
Surse
- Dr. Franz Metz, Von der Synagoge auf die Temeswarer Opernbühne. Das Wirken von Rafael Moor (1839-1924) in Temeswar. „Allgemeine Deutsche Zeitung”, Bukarest, Samstag, 25. April 2020
- Dr. Ákos Windhager, Rhetorische Figuren in den Sinfonien von Emanuel Moór, publicat în academia.eu
- Oesterreichisches Musiklexikon online
https://www.musiklexikon.ac.at/ml/musik_M/Moor_Emanuel.xml