Salzberger Paul

9 August 1945, Timişoara

Scenograf şi Artist Digital

Născut la Timişoara într-o familie de evrei cu strămoşi din 1860, Paul Salzberger a fost remarcat din copilărie pentru talentul său artistic. A fost elevul artistului si profesorului Julius Podlipny şi a absolvit Şcoala de Muzică şi Arte PLastice Timişoara în 1964. După un prim eşec la examenul de admitere, la a doua încercare a fost acceptat la Institutul de Arte Plastice la Bucureşti, pe care l-a absolvit cu nota zece în 1971.

A lucrat 49 de ani ca scenograf. La Teatrul din Turda, a avut şansa să colaboreze cu regizorul Aureliu Manea, unul din cei mai mari regizori ai generației sale. În 1976 a emigrat în Israel. Din 1977 până în 2012 a fost angajat la Televiziunea Israeliană ca Senior Production Designer şi a făcut sute de programe în toate genurile. A participat, de asemenea, la producţii cinematografice, drame, seriale istorice şi comedii. A colaborat strâns cu regizorul israelian Ram Loewy. În 1989 a petrecut un an în Canada, unde a făcut câteva filme publicitare şi un film de lung-metraj. A predat cursuri de scenografie la universităţi în Israel şi în Canada. Din când în când a colaborat şi la teatre din Tel-Aviv, Haifa şi Ierusalim. Am fost printre primii în lume care a folosit Virtual Reality ca mijloc de-a implanta oameni într-un spaţiu virtual şi crearea iluziei că se mişcă firesc.

După pensionare, Salzberger s-a dedicat artei digitale. În propria sa formulare: „În creierul meu funcţionează două sinapse. Una e legată de contactul îndelungat cu lumea teatrului şi a filmului unde m-am mişcat printre actori, regizori, scriitori, filozofi, critici. Cealaltă e lumea artelor şi a civilizaţiei vizuale care ne invadează viaţa.” Regăsim elemente scenografice în compozițiile de elemente disparate care, prin juxtapunere, dobândesc un sens nou sau, tocmai prin incongruența lor, revelează absurdul si arbitrariul existenței, în tradiție dadaistă. O atmosferă onirică cu sclipiri de umor coexistă cu imagini dramatice într-o explozie de idei şi imaginație.

Este căsătorit cu Mariana, actrița în România, apoi fotografă profesionistă. A lucrat la Muzeul Israel din Ierusalim şi la Institutul de Arheologie. Au două fete căsătorite şi 6 nepoţi.

A publicat mai multe albume la editura americană Blurb. In 26 martie a fost programat vernisajul expoziției Moara de imagini la Muzeul de Artă Timişoara, amânat din cauza pandemiei Covid-19.

Publicații (selecție)

Surse