Dreidl

Un dreidl (idiş, din germană, „drehen” – „a se învârti”) este un titirez cu o literă ebraică pe fiecare fațetă. Se pare că jocul era popular pe vremea lui Antiochus al IV-lea Epiphanes, rege elenistic grec-macedonian al Imperiului Seleucid între anii 175-164, care a interzis practicarea cultului mozaic. Legenda spune că la apropierea oamenilor regelui, evreii care studiau Tora, o ascundeau şi se prefăceau că se joacă cu un dreidl. Jocul cu dreidl este una din tradițiile sărbătorii de Hanuca.

Cele patru litere sunt: נ (Nun), ג (Ghimmel), ה (Hey) şi ש (Șin), inițialele pentru Nes Gadol Haia Șam (Un miracol mare a avut loc acolo, adică în Israel), referindu-se la minunea de Hanuka, când o lumânare a ars timp de 8 zile. 

După înființarea statului Israel s-a înlocuit litera ש (Șin) cu פ (Pey), adică Nes gadol haia po (Un miracol mare a avut loc aici). Se joacă pentru bănuți sau dulciuri. Dacă dreidl cade cu Nun (nichts, nimic) în sus, jucătorul nu câştigă nimic, cu Ghimmel (ganz, totul) se câştigă toată miza. Cu Hey (halb, jumătate), se câştigă jumătate din miză, iar cu Șin (shtel, plăteşte!),  jucătorul adaugă la miză. Mult noroc!