Cantina Kosher. Bucătăria evreiască se referă la tradiţiile culinare ale evreilor din întreaga lume şi a fost modelată de legile alimentare evreieşţi – Kashrut şi tradiţiile Shabatului şi a altor sărbători. Fiecare comunitate evreiască are mâncărurile sale tradiţionale. O masă tradiţională de Shabat pentru evreii sefarzi s-ar concentra mai mult pe salate, cuscus, legume, carne.

Elemente de bucătărie evreiască - Restaurantul Ritual Timişoara

Bucătăria evreiască se referă la tradiţiile culinare ale evreilor din întreaga lume şi a fost modelată de legile alimentare evreieşţi – Kashrut şi tradiţiile Shabatului şi a altor sărbători. Fiecare comunitate evreiască are mâncărurile sale tradiţionale. O masă tradiţională de Shabat pentru evreii sefarzi s-ar concentra mai mult pe salate, cuscus, legume, carne. Carnea şi produsele lactate nu pot fi combinate, iar carnea trebuie sacrificată ritual în conformitate cu legea evreiască.

Există câteva reguli impuse de tradiţia religioasă. Astfel, carnea şi produsele lactate trebuie gătite separat, cu ustesile diferite. Chiar şi consumul lor se face diferenţiat, la un interval de câteva ore, cu tacâmuri diferite. De asemenea, fructele se consumă de la un copac mai bătrân de 3 ani.

Masa este foarte importantă la evrei. Prietenii sunt aşteptati oricând. Înainte de masă, se obişnuieşte să se rostească o rugăciune – BIRKAT HAMAZON.

De sărbatori, evreii consumă „gefilte fish” (peste umplut), mere şi miere – de ROSH HASHANA (Anul Nou), haroset (un mix de fructe nuci şi vin) la PESAH, alături de matza (azimă), ouă tari, ierburi amare – toate aşezate simbolic pe un platou tradiţional. De SHAVUOT se consumă produse lactate iar la TU B’SHVAT fructele tradiţionale din Israel. PURIMUL are ca simbol culinar Humentashen sau Oznei Haman, prăjiturele triunghiulare umplute cu gem sau nucă. Vinul este un liant social şi o băutură rituală. „Enciclopedia alimentelor evreieşti”, scrisă de celebrul istoric culinar Rabbi Gil Marks, este o resursă excelentă pentru explorarea subiectului.

Restaurantul Kasher – Cantina din cadrul Comunităţii Evreieşti din Timişoara are o lungă istorie şi tradiţie, întreţinând legătura între membrii comunităţii. Ea are un rol social esenţial, asigurând masa la domiciliu a vârstnicilor din cadrul comunităţii. La Restaurantul Ritual, cu a sa sală festivă „Prim Rabin dr. Ernest Neumann”, se organizează mesele cu ocazia sărbătorilor cu o largă participare. În plus, cantina asigură mesele persoanelor asistate, celor de la Centrul de Zi, membrilor comunitaţii precum şi celor din afara sa.

Dorinţa noastră este de a oferi beneficiarilor o gamă cât mai largă şi diversă de produse de calitate, conştientizând importanţa sănătăţii.

Oare unde se mai întâlneşte o simbioză atât de fericită între tradiţiile culinare ale vremurilor biblice, bucătarie mediteraniană, plus influenţe ale diasporei evreieşti, care a completat savoarea produselor locale cu cea a preparatelor preluate din alte părţi ale lumii? Restaurantul Ritual încearcă să ducă mai departe această interesantă tradiţie.