Rothenstein Bernhard

4 ianuarie Timișoara, 1924 - 31 martie 2009, Timișoara

Fizician, Cercetător și Profesor de Fizică la Institutul Politehnic din Timișoara

S-a născut la Timișoara din părinți evrei: Jean Rothenstein, născut la Fălticeni, și Liza Walder, din Galați. Ca urmare a măsurilor antisemite din 1940, este expulzat din Liceul Loga și devine elev la Liceul Izraelit. În același timp lucrează într-un lagăr de muncă forțată. Elev strălucit la matematică și fizică, pasionat și de literatură, cinematografie și muzică, Bernhard este foarte activ în cercul cultural al liceului, prezentând scriitori ca Brecht, Ernst Toller și Capek. Acasă la părinți organizează concerte la care participă, printre alții, Ștefan Romașcanu, Nuni Russo și Gheorghe Kurtag.

Asemenea altor evrei tineri din anii 1940, Bernhard devine membru al Partidului Comunist Român în ilegalitate. Mai târziu este dezamăgit de implementarea ideilor marxiste în societatea română.

Dascăl pasionat, predă fizica la Institutul Politehnic și la Facultatea de Agronomie din Timișoara și obține în cele din urmă postul de profesor. Este iubit de studenți, care își amintesc cu admirație erudiția lui și modul lui de predare – vorbea liber, clar și elocvent.

În cercetarea științifică, în prima parte a vieții sale profesionale este preocupat de fizica corpului solid și de magnetism, domeniu în care își scrie teza de doctorat, precum și numeroase articole publicate în jurnale de fizică de notorietate din România și în întreaga lume. Lipsa de mijloace materiale de la Institutul Politehnic din acea perioadă îi pretinde o extremă ingeniozitate la planificarea și executarea experiențelor. Este ajutat de colaboratori, studenți sau foști studenți, care devin co-autori la publicațiile sale. În a doua parte a carierei sale profesionale, este pasionat de teoria relativității speciale și de legile universale ale fizicii. Continuă să publice până la sfârșitul vieții în reviste de prestigiu, de exemplu, în European Journal of Physics și American Journal of Physics.

Una din anecdotele consemnate de prof.dr.ing.M.A.Ciugudean: Deoarece un asistent al prof. B. Rothenstein nu răspundea întotdeauna satisfăcător de prompt la solicitările profesorului, acesta i-a spus odată : „Fă-ți program chiar pe 100 de ani, dar lucrează ca și cum ai mai avea de trăit o zi.”

În 1947, Bernhard se căsătorește cu Eva Benedek Rothenstein, doctor pediatru la Timișoara, pe vremea când amândoi sunt încă studenți. Copiii și nepoții trăiesc în Canada și Israel.

Sources