Oficianţii de cult Ervin Weinberger şi Tiberiu Hornung (în picioare), alături de vicepreşedintele Gheorghe Sebok
COMUNITATEA EVREILOR DIN TIMISOARA are trei temple mari si o sala de rugaciune: Sinagoga Cetate (in renovare), Sinagoga Fabric (in stare de degradare, asteptandu-si renovarea) si Sinagoga Iosefin, functionala, folosită în special la sărbători.
Inainte de pandemie, ziua normala de rugaciune avea loc in curtea Restaurantului ,,Ritual” al Comunitatii, in sala de rugaciune ‘Or Hadash’. Rugaciunile se tineau constant dimineata si seara.
In zilele de vineri, dupa rugaciune, se aprind lumanarile de Shabat, care reprezinta intrarea in aceasta sarbatoare (sambata), apoi la JCC se tine Oneg Shabat (cina rituala).
In fiecare luni, joi si sambata, la rugaciunea de dimineata se scoate sulul de Tora din care se citeste Pericopa saptamanii.
Sarbatorile importante in comunitate sunt: ROSH HASHANA (Anul Nou Evreiesc), YOM KIPUR (Ziua Pocaintei), SUKOT (sarbatoarea corturilor), HANUKA (Sarbatoarea Luminii), PURIM (salvarea evreilor de la moarte in timpul dominatiei persane), PESAH (eliberarea evreilor din Egipt).
Traditia este ca baiatul la 8 zile de viata sa fie primit in randul poporului Evreu, la sinagoga, sub denumirea BRIT MILA (taierea imprejur), in prezenta a trei rabini.
La varsta de 13 ani, el va trece in randul barbatilor prin ceremonia de BAR MITZVA, unde citeste pentru prima data din sulurile de Tora.
Fetele, in schimb, la 12 ani trec in randul adultilor, moment marcat de ceremonia de BAT MITZVA.
Ritualul de casatorie se tine in sinagoga, sub HUPA (baldachin).
Ritualul de inmormantare (mortul se duce la capela, se spala si se imbraca in TAHRIHIM (imbracaminte compusa din boneta-panza alba, pantalon si bluza), sicriul fiind unul foarte simplu şi auster. Legile modestiei in fata creatiei lui D-zeu insotesc intreg cercul vietii.
Dupa inmormantare, timp de 7 zile se tine SHIVA – doliu profund. Doliul al doilea dupa mort dureaza 30 de zile, timp in care nu se viziteaza mormantul. La 30 de zile se face o comemorare iar dupa 11 luni se sfinteste mormantul.
Comunitatea are un rabin, Zvika Kfir, şi doi oficianţi de cult, pe domnii Ervin Weinberger si Tiberiu Hornung.