Hasidim din Timişoara (Temeswarer Hassidim)

Adepți ai hasidismului Nadvorna

Hasidim din Timişoara sunt adepți ai hasidismului Nadvorna, provenit din Bucovina, ramura admor-ilor (Admor – Adoneinu Moreinu V’Rabeinu – înseamnă „maestrul, profesorul şi rabinul nostru”) de Premiszlan – Nadvorna –Timișoara, din familia Leifer.

Nadvorna – Timişoara este o ramificație din generația a treia a dinastiei rabinice hasidice din Nadvorna care a fost întemeiată de Nadvorner Rebbe, Mordehai Leifer (1824-1884).

Fondatorul ramurii timișorene a fost rabin Aharon Arie Leib (Leopold) Leifer „Temeswarer Rebbe”, decedat în 1963, care era fiul rabinului Yehiel din Mihalovitz (Michalovce) și ginerele rabinului Eliezer Elimeleh Waldman din Bardejov (Slovacia). El a fost in fruntea unei mici comunități hasidice la Timișoara între cele două războaie mondiale. A avut un beit midraş – o casă de rugăciune și învățătură, în cartierul Fabric. El și fratele său Levi Itzhak, care se stabilise la Arad, admor de Nadvorna-Arad, au fost singurii din rabinii, fii ai lui Mihalovitzer Rebbe, care au supraviețuit Holocaustului.

După Al Doilea Război Mondial, rabinul Aharon Arie Leifer a emigrat în Israel. A înființat un centru hasidic propriu în Ierusalim. A murit în 1963, dupa calendarul ebraic, la 12 Nisan 5723.

Fiii lui Aharon Arie Leib Leifer: Yossef, Yehiel, Meshulam Zalman și Levi Itzhak.

  • Yossef Leifer „Temeswarer” (1920 – 2002), fiul cel mare, a ajuns și el în Israel admor la Petah Tikva și a fondat comunitatea Nadvorna – Petah Tikva. S-a mutat apoi la Bnei Brak, păstrând numele de Nadvorna – Petah Tikva. Beit Midraş al congregației sale se află pe strada Kotler din Bnei Brak. Unul din fiii săi, Haim Leifer, Temeswarer Rebbe din Bnei Brak, a devenit celebru pentru predicile sale. Este ginerele lui rabbi Yehiel Michel Michalowitz, admor de Zloczow.
  • Yehiel Leifer „Temeswarer” (13 martie 1931 – 4 februarie 2010) a preluat beit midraş al tatălui său în Ierusalim, strada Hagay, după moartea acestuia. Ulterior l-a vândut și s-a mutat intr-un alt beit midraş, pe strada Ezra. Soția lui a fost Țipora, fiica rabinului Nahman Papirna (Sofer). Ginerele rabinului Yehiel Leifer este Moshe Kahn, şeful ieșivei comunității ultra-ortodoxe Toldot Aharon din Ierusalim.

Fiul rabinului Yehiel Leifer din Ierusalim este rabinul Yehoshua Leifer, născut în 1957, more tzedek în cartierele Skvira şi Monsey la New York, președinte și fondator al Institutului Talmudic și al editurii Oz veHadar din Ierusalim, considerat unul din cele mai mari batei midraş (case de rugăciune) din lume. Este ginerele rabinului Moshe Neishloss din Skvira, New York.

  • Meshulam Zalman Leifer (decedat in 1987) a condus comunitatea hasidică din Timişoara, apoi a emigrat în S.U.A., unde a condus comunitatea hasidică Temeswar-Brooklyn. A fost ginerele rabinului Levi Itzhak Leifer din Arad. Fiii săi sunt rabinii Yehuda Leifer, admor de Temeswar-Antwerpen în Belgia, Issachar Ber, admor de Temeswar-New York, Tzvi, admor de Temeswar-London și Haim, care trăiește și activează la Elad în Israel, unde conduce Beit Midraş Temeswarer – Elad.
  • Levi Itzhak Leifer de Temeswar-Ierusalim (1929 – 1999) a fost discipolul rabinului Yona (Jonas) Weinberger din Timișoara, a supraviețuit Holocaustului și a emigrat in Israel, unde a predat la Kolelul Emek Halaha din Ierusalim.

La New York în Borough Park există în prezent un beit midraş Beer Moshe al hasidimilor Temeswar/Temeshvar.

Surse: