Mormintele lui Reingewürtz Lajos (1922-1942), Puttmann Teddy (1920-1942), Gombó György (1923-1942) în Cimitirul Evreilor din Timişoara

Riki Friedmann, Israel, le evocă amintirea:


Îmi amintesc foarte bine de cei 3 tineri care au pierit tragic în 1942. Reingewürtz Lajcsi („Era un tânăr înalt şi voinic, foarte inimos. Ajuta pe toată lumea”, Mausi Singer, Israel, fostă vecină.) mi-a fost prieten, pe Gombo Gyuri l-am cunoscut bine, pe Puttmann Teddy numai din auzite. Lajcsi şi Gyuri au fost prieteni foarte apropiați.


În 1942 toți trei erau într-un detaşament de muncă obligatorie pentru evrei şi lucrau pe teritoriul şi în împrejurimile Timişoarei. În urma unei extracții de dinte, Gombo a făcut o infecție gravă de sânge, care i-a costat viața. Nu se administrau încă antibiotice pe scară largă.

Când Lajcsi a auzit vestea tristă, a spus că, dacă nu primeşte învoire, va fugi pentru câteva ore de la munca obligatorie, ca să participe la „levaie” (înmormântare). În dimineața zilei când era să fie înmormântarea, o grupă de băieți au fost transportați cu un camion dintr-un loc de muncă la altul. Băieții s-au aşezat pe podeaua camionului, Reingewürtz şi Puttmann şedeau în spate, pe peretele platformei. La un viraj brusc, amândoi au fost aruncați afară, pe pavajul străzii. Amândoi au murit după câteva ore, în spital.


Înmormântarea lui Gombo a fost amânată cu o zi şi cei trei prieteni au fost înhumați împreună, unul lângă altul. La înmormântarea lor au luat parte sute şi sute de oameni (rabinul dr. Ernest Neumann povestea că s-au adunat 2.000 de oameni), jelind aceşti tineri, dintre care doi au fost victime ale măsurilor antievreieşti din anii 1941-1944 în România.