Placheta comemorativă pentru victimele Holocaustului din Transnistria

Numele a 28 de persoane din Timişoara care au pierit în Holocaust sunt gravate pe o placă atașată de zidul capelei din Cimitirul Evreilor.

Soarta celor deportați în Transnistria s-a decis în mod cu totul arbitrar. Annie Hammer relatează cele întâmplate în volumul Destine evreieşti la Timişoara. Portretul comunității din perioada interbelică până azi, Editura Brumar, 2019, de Getta Neumann

Cred că a fost în 1942, când la chestura poliţiei (sediul era în clădirea Liceului Israelit) au fost adunaţi evreii care aveau dosar la poliție, pentru că au participat la mişcări de stânga, aşa-zis comuniste, cât şi cei care ceruseră paşaport de emigrare în America prin Uniunea Sovietică, care era singura rută prin care ar fi putut ajunge în Statele Unite. S-au format două grupuri, au fost îmbarcaţi separat în vagoane de marfă şi trimişi în Transnistria.

Doar după război am aflat că cei din grupul cu paşapoartele au fost toţi masacraţi când au ajuns la graniţă. Ceilalţi au fost duşi în lagărul de la Vapniarca (aşa s-a întâmplat cu cumnata mea Ilus), apoi la Olgopol. Cum frontul se apropia în iarna lui 1944, au fost evacuaţi, urcați în vagoane şi aduşi înapoi în ţară. Cei cu antecedente penale au fost închiși în lagărul de la Târgu Jiu, ceilalţi s-au întors la casele lor, dar trebuiau să se prezinte săptămânal la chestura poliţiei.

Despre dr. Géza Mannheim şi dr. Maurițiu Juhl care sunt printre victime povesteşteprofesorul Ervin Sallö, n. 1929, Timişoara într-o convorbire cu Roxana Onică. Arhiva de istorie orală a Fundației „A Treia Europa‟

Apoi am aflat că o seamă de evrei de frunte, mai ales cei care erau de orientare de stânga, în legătură cu comuniștii, au fost deportaţi în Transnistria, și din acești oameni foarte mulţi n-au venit înapoi. Eu știu pentru că am un prieten, băiat sărac, care a fost tratat de unul din ăștia. Mannheim s-a numit. Acuma mi-a povestit și (că, n.ed.) lui să nu i se spună că aicea nu au fost evreii prigoniţi, fiindcă medicul care i-a salvat viaţa, Mannheim, a fost dus în Transnistria și se știe că a fost ucis acolo.

(Evreii au fost puși la muncă, în mare parte) Păi au fost puși la muncă în așa fel ca să nu reziste și mulţi apoi au fost și exterminaţi, în sensul strict al cuvântului. A mai fost un alt medic evreu, Juhl, cu a cărui soţie (văduvă apoi) eu am fost coleg mai târziu, și se știe că a fost împușcat.

Notă

Dr. Géza Mannheim, împreună cu soția, Elonora, şi fiul lor, Andrei, 20 de ani, erau printre cei care ceruseră o viză de tranzit prin Uniunea Sovietică, pentru a ajunge în Statele Unite ale Americii. Toți trei au pierit.

Dr. Maurițiu Juhl era director şi medic-şef al Sanatoriului Bănățean (acum Spitalul de Ginecologie, str. Odobescu).