Arthur Auscher

1896, Lugoj, Ungaria – 10 Oct. 1916, Italia, înmormântat în 1917 în Cimitirul Evreilor din Timişoara

Ofițer în Armata Austro-Ungară.
A căzut pe frontul Italian în faimoasa bătălie de la Doberdo între armata italiană și cea austro-ungară.

Arthur Auscher s-a născut la Lugoj (Lugos, Ungaria) în 1896, al treilea fiu din şase fraţi, într-o familie de evrei ortodocşi, care în anul 1904 s-a mutat la Timişoara. Părinţii, Mor şi Gizella (n. Ehrlich) Auscher au înfiinţat la Timişoara, Iosefin, ”Ţesătoria de Bumbac Ehrlich&Auscher” în anul 1920.


A fost convocat în armata austro-ungară în Primul Război mondial. A căzut pe front la vârsta de 20 de ani la 10 octombrie 1916, în Italia, în bătălia crâncenă de la Doberdo-Isonzo. Pentru curajul lui, Arthur a fost decorat cu Medalia de Vitejie de Argint, Clasa I, medalie care acorda o pensie lunară pe viaţă de 15 Coroane. În ianuarie 1917, rămăşițele au fost transferate şi înhumate în Cimitirul Evreiesc din Timişoara. Reprezentantul autorităţilor imperiale a participat la înmormântare alături de familia în doliu, bunici, părinţi şi fraţii: Victor, Josef, Sidi, Ernest, Emeric.


Arthur avea gradul de Fähnrich, purtător de drapel, un rang între locotenent şi cadet. A servit în k.u.k. Ungarisches Infanterie Regiment „Ritter von Frank“ Nr. 61, Compania V. Remarcându-se prin acte de vitejie în luptele pe frontul italian, regimentul a fost elogiat de conducerea armatei austro-ungare. Zona principală de recrutare a acestui regiment a fost Timişoara.

Bibliografie

Family Tree & Family History at Geni.com
http://www.geni.com/people/Arthur-Auscher/6000000032367619371

Liste der k.u.k. Kampftruppen
https://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_k.u.k._Kampftruppen

Kún Andor Julius Wegerer und Wilhelm Frass
61 in Waffen – Kriegsalbum des K.U.K. Infanterieregiments Nr. 61 (1914-1917) Gebundene Ausgabe – 1918

Informații de la Reuben Auscher şi Erika Segal, nepoţii lui Arthur Auscher, precum şi de la Larry Dunn, SUA şi Carl Kotlyarchik, SUA.