Reuven Baruch

1811, Timișoara, Imperiul Austriac - 1875, Viena, Imperiul Austro-Ungar

Rabin Sefard la Viena

Reuven Baruch sau Reuven ben Yehuda Baruch a fost un rabin sefard născut în Timişoara, fiul rabinului comunității sefarde, Yehuda Baruch.


Reuven Baruch s-a născut la Timișoara ca fiu al rabinului evreilor spanioli sau turci din localitate. El a făcut studii talmudice la Livorno, Istanbul și Izmir. În anul 1840, după alte surse, 1846, Reuven Baruch a fost ales rabin al comunității sefarde, turceşti la Viena.


A încurajat presa în limba iudeo-spaniolă Judezmo sau ladino, promovată la Viena de către Shem Tov Semo și alții. Rabinul Baruch s-a numărat printre cei care au colaborat la volumul Nahala le Israel al rabinului Moshe Israel Hazan din Roma, publicat la Viena în 1851. Atât el, cât și fiul său Yaakov Baruch au scris texte literare în limba ladino, care au apărut în periodicul „Guerta de Estorya” din Viena. Printre ele se poate menționa o poezie despre boală și moarte, publicată postum. Yaacov Baruch a publicat de asemenea traduceri și adaptări din limba germană sau din alte surse – ca de exemplu, „Războiul dintre Grecia și Persia” și „Neguțătorul din Veneția” (El Merkader de Venetsyia)

Reuven Baruch a murit la Viena în 1875.

Bibliografie