Bromberg Edward J.

25 dec. 1903, Timișoara – 6 decembrie 1951, Londra

Actor de Teatru și de Cinema American

Copilăria și tinerețea


Numele la naștere a fost Josef Bromberger. Familia, tatăl Hermann Bromberger și Josephine, născută Roth, a emigrat în 1908, în Statele Unite, stabilindu-se la New York.

A frecventat clubul de dramă al lui Gustav Blum la Stuyvesant High School, unde învățaseră și James Cagney și Joseph L.Mankiewicz şi a studiat şi cu regizorul Leo Bulgakov, un elev al lui Stanislavski.


Cariera de actor


Fiind scund și rotofei, Bromberg era selecționat mai mult în roluri secundare, „de caracter”, în care s-a distins în anii 1930-1940.

A fost membru fondator (1931-1940) al companiei Group Theatre, care a adus pe Broadway piese cu subiecte sociale și morale. A jucat și într-un remarcabil rol secundar în piesa lui Clifford Odets, Awake and Sing, pe care o va regiza în 1946 în cadrul companiei Actors’ Laboratory Theatre. În 1932 a jucat roluri comice la Forty-eight Street Theatre.

În 1936 a semnat un contract cu compania 20th Century Fox. Debutul l-a făcut în filmul Stea pentru o noapte (Star for a Night). În afară de roluri în 35 de producții de pe Broadway (uneori sub numele Joseph Bromberg), în anii 1936-1950 J.Edward Bromberg a apărut în roluri secundare în 53 filme artistice.


Era ales mai cu seamă pentru roluri de tată și de personaje negative, de la nemilosul redactor de gazetă new yorkeză din piesa Charlie Chan pe Broadway și până la tiranicul șeic arab din spectacolul Mr. Moto Takes a Chance. În ciuda faptului că vorbea fără accent, a fost solicitat să întruchipeze rolul unor umili imigranți de cele mai diverse origini. În 1948 Bromberg a jucat in filmul lui Howard Hawks S-a născut o stea.

În 1928 Bromberg s-a căsătorit cu Goldie Doberman, cu care a avut trei copii. Unul a devenit actrița Marcia Bromberg, iar altul scenaristul și producătorul de televiziune Conrad Bromberg.


Persecuțiile mccarthiste


În anii de „vânătoare de vrăjitoare” de la sfârșitul anilor 1940 și începutul anilor 1950 în S.U.A, Bromberg a fost acuzat că a participat la trupe cunoscute ca având orientare de stânga, precum Group Theatre sau teatrul Michigan din Ann Arbor. În 1935 jucase în Waiting for Lefty de Clifford Odets, iar în 1944, în comedia antibelicistă Jacobowski și colonelu. Suspectat că ar fi fost membru (H.Sachar 1993 p. 616 ) al secției Partidului Comunist la Hollywood, Bromberg a fost pus pe lista neagră a publicației de dreapta „Red Channels” (Canale roșii) și la 26 iunie 1951 a fost adus in fața Comitetului parlamentar pentru Activități Antiamericane (în engleză în original „Un-American”), deși ceruse sa fie scutit din motive medicale, suferind de o agravare a unei boli de inimă reumatice. A fost anchetat de deputatul democrat John W.Wood din cercul senatorului Joe McCarthy. Bromberg a refuzat să răspundă la întrebări și să denunțe pe alții, invocând amendamentul V din Constituție. În presă s-a plâns de spiritul inchizitorial al anchetei împotriva lui.


Acuzațiile că ar fi „roșu” au compromis cariera sa de actor. A mai apucat să joace pe Broadway în rolul Ambrose Atwater din piesa Interzis pentru minori de Elmer Rice, personaj care semăna cu John W. Wood, care îl interogase în proces. În ultimii ani de viață a predat lecții de artă dramatică.


A emigrat la Londra, unde a murit la 6 decembrie 1951 de atac de cord. Avea numai 47 ani. La 23 decembrie 1951 s-a organizat un serviciu memorial la Hotelul Edison din New York, în care au fost celebrați cei 25 ani de activitate ca actor și ca profesor. Sute de colegi de breaslă au participat. Actrița Lee Grant, care a pronunțat un discurs elogios în memoria artistului, a devenit ea însăși, ulterior, victimă a boicotului mccarthist.

J. Edward Bromberg a fost înhumat la cimitirul evreiesc Mount Hebron din cartierul Flushing din Bronx, New York.

Elia Kazan, în memoriile sale publicate în 1988, a scris:


″Joe Bromberg a fost unul din membrii lui Group Company pe care i-am admirat cel mai mult. Îl consideram un actor de un talent imens, un om care putea juca o mare varietate de personaje. S-a spus că Joe a fost omorât de Comitetul parlamentar pentru Activități Antiamericane. Cert este că presiunea la care a fost supus l-a dat gata″. http://spartacus-educational.com/USAbromberg.htm


Vezi articolul redactat de Ivan Goldberger în wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/J._Edward_Bromberg