Goldstein Ernest

n.? – d. 1944, pe vasul Mefkure în drum spre Palestina

Profesor de ebraică la Liceul Israelit Timișoara

Puținele informații despre Ernest Goldstein reies din mărturiile foştilor săi elevi şi din arhiva Liceului Israelit. Tânărul era un profesor deosebit de entuziast şi un sionist convins.


În urma legilor antievreieşti, elevii evrei au fost expulzați din şcoli şi au continuat la Liceul Israelit. Pentru că aveau lacune la limba ebraică şi la cunoştințele despre iudaism, directorul liceului, dr Iosif Marcus a însărcinat pe profesorul Goldstein să se ocupe de educația elevilor în aceste materii. Și-a împlinit misiunea cu deosebită dăruire, a povestit fostul elev, fizicianul Bernhard Rothenstein.


De la bun început, liceele au încurajat organizațiile sioniste care au recrutat membri din rândurile elevilor. Într-o scrisoare din noiembrie 1940, Organizația Sionistă din Transilvania anunță că vor trimite 242 de cărți, după convorbirea cu profesorul Goldstein. „Aceste volume au fost alese – pentru tinerimea evreească – de domnul prof. Goldstein și conțin lucrările cele mai valoroase și reprezentative ale literaturii palestinene” (Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Timișoara, Fond 39, Liceul Confesional Izraelit Teoretic de Băieți Timișoara 173, f.90)


În 1944, Ernest Goldstein a pierit în drum spre Palestina, pe vasul Mefkure, scufundat de un submarin sovietic, împreună cu cei peste 300 de pasageri care sperau să construiască țara lor, unde să nu mai fie prigoniți din motive rasiale.

Nota editorului. Conform cercetărilor recente, se pare că un submarin sovietic, nu german, a scufundat vasul Mefkure.  https://en.wikipedia.org/wiki/MV_Mefk%C3%BCre