Feldmann Victor

1922, Oradea – 2003, Toronto, Canada

Inginer, Conferențiar la Institutul Politehnic Timişoara – Facultatea de Electrotehnică

A fost al treilea copil din cei şapte ai familiei Feldmann. Samuel Feldmann, tatăl lui, era rabin şi avea titlul de doctor în istorie obinut la Universitatea din Berna, Elveția. A ocupat postul de rabin la sinagoga din Sânnicolau Mare şi, între 1946 şi 1950, a fost rabin la sinagoga ortodoxă din cartierul Fabric în Timişoara.

Victor Feldmann a fost elev la Liceul Israelit din Oradea până în 1940, când nordul Transilvaniei a fost anexat Ungariei. Familia s-a mutat la Timişoara, iar din septembrie 1940 a fost elev la Liceul Israelit din Timişoara.

Între 1941 şi 1944, în urma măsurilor anti-evreieşti, a fost trimis într-un detaşament de muncă obligatorie la Pâncota. Pe lângă norma lui, a a ajutat pe alții să-şi facă norma, iar banii astfel câştigați îi trimitea familiei. Fiind foarte bun la matematică, serile preda matematica colegilor din detaşament. După 23 august 1944, a dat examen de admitere la Institutul Politehnic Timişoara şi a intrat printre primii. A studiat Mecanica şi Electrotehnica.

În 1952 s-a căsătorit cu Iboly (Ibi) Elena Adler, cu care a avut o fiică, Vera, care trăieşte la Toronto, Canada. Ibi Feldmann (n. 1929, Căianu Mic, Bistrița-Năsăud -1983, Toronto, Canada) a absolvit Facultatea de Filosofie din Cluj. În funcția de lector la Facultatea de Chimie Industrială, a predat Economie Politică până la emigrarea în 1977 în Canada.
În anii 1968-1969, a scris lucrări ştiințifice despre modificările în structura forței de muncă în România.

Dupa absolvirea facultății, Victor Feldmann a lucrat ca inginer electric. Timp de mai mult de 20 de ani a fost şeful Inspecției Energetice pe județul Timiş. În postul de conferențiar la Politehnica din Timişoara, unde şi-a făcut doctoratul, a cercetat si a predat Organizarea şi Conducerea Întreprinderilor din Industria Energiei Electrice şi din Industria Electrotehnică şi Electronică. Colegi şi studenți îl numeau, cu simpatie, „Cosinus”, datorită pasiunii lui pentru matematică.

A emigrat în 1977 în Canada, unde a lucrat ca Professional Engineer la Ebastec Lavalin (1978-2003), una dintre cele mai mari companii de ingineri consultanți din America de Nord.  A fost membru in  APEO (Asociatia Inginerilor Profesionişti din Ontario).

Publicații 

  • “Utilizarea rațională a energiei electrice”, de V. Feldmann şi U. Valeanu. Editura Tehnică Bucuresti, 1966
  • “Măsuri practice generale de economisire a combustibilului şi căldurii în industrie”, de dr. ing. Victor Feldmann, Ing. Helmuth Wersching şi Ing. Maniu Vintan. Editura Tehnică, Bucureşti, 1976.
  • Articole în revista “Energetica”.