Fleischer Yehuda Leib Leopold

26.02.1886, Székesfehérvár- 2.12.1957, cimitirul evreiesc din Timişoara

Profesor, Autor de Studii Biblice.

Fondatorul şi Directorul Școlii Elementare Israelite, Iosefin, Timişoara

În anul 1918 a fondat o şcoală elementară israelită în Timişoara, cartierul Iosefin, în care a lucrat ca director şi profesor. A predat religie şi la Liceul Israelit. În 1948, şcoala şi-a încetat existența în urma reformei învățământului prin care s-au desființat şcolile private şi confesionale.

A scris articole şi studii, printre altele, despre Abraham Ibn Ezra şi comentarii biblice, care, începând din 1912, au apărut în publicațiile „Ha-Zofeh le-Hokhmat Yisrael”, „Sinai” ş.a. Multe lucrări au rămas in manuscris.

În anul 1928, din donațiile membrilor comunității ortodoxe din Iosefin, Timişoara, s-a construit clădirea şcolii elementare israelite, după proiectul arh. Arnold Merbl şi prof. Iacob Klein.

Serena (Szerény néni) Fleischer, soția lui, a predat de asemenea la şcoala elementară israelită şi este amintită de foştii elevi cu mare duioşie. Ezra Fleischer, fiul lor, activ în mişcarea sionistă, a fost condamnat la ani de închisoare. A fost poet şi filolog, cercetător în domeniul poeziei ebraice.

Surse