Fleischmann Ecaterina Kato

n. 1916, Timişoara – 2012, Israel

Profesoară de Dans şi Gimnastică Ritmică
Coreografă, Model, Colecționară

Ferdinand Gallas, Nud cu prosop          

Născută într-o familie de evrei de condiţie modestă, Ecaterina Kato Fleischmann devine profesoară de dans si este cunoscută în oraş ca o frumusețe clasică. A fost căsătorită cu Paul Duschnitz, fiul unei familii înstărite de evrei, proprietarii unui magazin de mărunţişuri în cartierul Fabric, Piața Traian. În anii 1930 a deschis o şcoală de dans şi gimnastică ritmică pe strada Emanuil Ungureanu la nr. 9 la etajul casei, în care fratele ei, Emil, avea un restaurant la parter. A fost model pentru sculptorul Ferdinand Gallas.

La începutul anilor 1950 a devenit profesoară la Liceul de Arte Plastice. După război şi-a mutat şcoala de dans în mansarda clădirii cunoscute sub numele de Casa Artiştilor, în cartierul Fabric, pe Bd. 3 august 1919 la nr. 4, lângă atelierul lui Aurel Breilean.

În 1958 este coreografa spectacolului „Die Feuerrote Blume” la Teatrul German din Timişoara.

În 1965 a împrumutat Muzeului Banatului cinci lucrări de Ferdinand Gallas: Nud feminin, Tristeţe – ghips patinat, Salomeea – ghips, Portretul Ecaterinei Fleischmann – ghips şi Masca lui Edith Janura (sora mai mică a soţiei sculptorului Gallas) – relief în ghips patinat.

Plecarea definitivă la Tel-Aviv, în 1974, unde trăia mama ei, a dus la dispersarea colecţiei. A murit în Israel în anul 2012 la vârsta de peste 90 ani, refuzând în ultimii ani să primească vizitele elevelor şi ale prietenilor.

Ferdinand Gallas, Salomeea cu capul Sf. Ioan

Surse