François André

n. Andrei Farkas, 9 nov. 1915, Timişoara – 11 aprilie 2005, Grisy-les-Plâtres, Franța

Pictor, Artist Grafician, Ilustrator şi Sculptor

Tatăl lui era Adalbert Farkas, de profesie agent de asigurare, mama era Olga, născută Plohn, în anul 1898. A  absolvit Liceul Israelit din Timişoara în anul 1931-1932. După un an de studiu la Facultatea de Arte Plastice (1932-1933), Budapesta, a studiat la Paris cu Adolphe Cassandre, pictor şi creator de afişe comerciale. La recomandarea acestuia, tânărul François a făcut afişe pentru Galeriile Lafayette, apoi lucrări de grafică pentru Expoziția Universală din 1937 în Paris. ìn timpul ocupației naziste, s-a refugiat la Marseille, apoi în Savoie. După eliberare s-a stabilit în satul Grisy-les-Plâtres. În anul 2002, mare parte din opera lui a fost distrusă într-un incendiu în atelierul lui.

A devenit unul dintre cei mai mari artişti graficieni ai secolului XX, cu o „viziune grafică magică‟, imaginație şi umor. A creat afişe, ilustrații pentru ziare şi magazine, printre care Le Nouvel Observateur, Vogue, The Observer şi New Yorker, a ilustrat romane, volume de poezii şi cărți pentru copii. A ilustrat operele lui Diderot, Jacques Prévert, Alfred Jarry si Boris Vian. A creat decoruri şi costume de teatru în Anglia şi Franța. A avut numeroase expoziții individuale în muzee prestigioase, ca Musée des Arts Decoratifs şi Palais de Tokyo în Paris, Muzeul Stedelijk în Amsterdam, în muzee în Germania, Japonia, Belgia, Austria, etc.

În anul 2011 în Mediateca Jean-Moulin din Margny-lès-Compiègne, la inițiativa lui Janine Kotwica, autoarea unui blog bine documentat despre artist, s-a creat Centrul André François.

Mediateca Centrului Cultural Francez din Timişoara, bd. Constantin Diaconovici Loga nr. 46, poartă numele artistului originar din Timişoara.

Absolvenții Liceului Confesional Israelit 1931-1932. Andrei Farkas e al treilea din dreapta în rândul de jos.

Surse