Fränkel David

1922, Cluj - 20 octombrie 2002, Santa Cruz

Inginer electrotehnic, Profesor universitar Memorialist

S-a născut în 28 August, 1922, într-o familie modestă de evrei ortodocși, al doilea din cei trei copii ai soților Herman și Gizella Fränkel. A fost unul din elevii străluciți la celebrul Liceu Izraelit (Zsidlic) din Cluj, pasionat de poezie, matematică și teatru. S-a îndepărtat de religie încă din adolescență, dar și-a păstrat, cu demnitate, identitatea de evreu toată viața.

În mai 1944, după un scurt timp petrecut în ghetoul de la Cluj, a fost deportat, împreună cu familia, la Auschwitz. Ambii părinți, fratele mai mare, Jehoshua (Joki), și sora mai mică Roza (Baba) au pierit în lagăr. La începutul anilor 1990 și-a scris amintirile din lagăr, o zguduitoare mărturie, sub titlul Erre emlékszek (Doar atât îmi amintesc), apărută în maghiară, română și engleză.

Häftlings-Personal-Karte (adeverința de deținut)

După eliberare, s-a întors la Cluj, unde a cunoscut-o pe Estera Goró, cu care s-a căsătorit. Au avut două fetei: Anna şi Donka.  A studiat la Institutul Politehnic Timişoara. A rămas ca asistent la Facultatea de Electrotehnică, până la pensionare, ca profesor, în 1987. A fost decanul Facultății de Electrotehnică între anii 1951-1953. Și-a dat doctoratul în 1964, sub conducerea științifică a profesorului Plautus Andronescu.

A fost un pedagog foarte apreciat şi un cercetător activ. A publicat mai multe cărți de specialitate.

Marea încercare a vieții lui David Fränkel a fost boala și stingerea timpurie din viață în 1994 a Annei, care a suferit de Lupus de la începutul anilor 1970 până în 1994. Ajutați de compozitorul György Ligeti, un prieten al lui David din liceu, Estera și David au emigrat în Germania în 1987.

În 20 octombrie 2002, David Fränkel a decedat în urma unei hemoragii cerebrale în Santa Cruz, unde trăieşte fiica lui, Donka, împreună cu familia. E înmormântat în micul cimitir evreiesc de la Santa Cruz, alături de Anna și Estera. Donka Fränkel Farkas este profesor emerit de lingvistica la University of California, Santa Cruz.

Publicații

  • David Fränkel, în colaborare cu Ioan De Sabata, Traductorul Hall, Editura Tehnică, 1968
  • David Fränkel, Electrotehnică și Electronică, în 1970
  • idem, Traductoare galvanomagnetice. Editura Facla, 1974, 265 p.
  • idem, Bazele electrotehnicii, 3 volume, 1975, Institutul Politehnic „Traian Vuia”
  • Fränkel David, Erre emlékszem, Pont Kiadó Budapest, 2004
  • David Fränkel, Doar atât îmi amintesc, Editura Brumar, 2006