Friedmann Andrei (Andor)

12.02.1898, Timişoara – 5 iulie, 1953, Timişoara

Medic, Pianist, Organist, Poet, Dramaturg

Organist în Sinagoga din Fabric

Jakob Friedmann, tatăl lui Andrei F., a fost prim-cantor al comunității evreieşti din cartierul Fabric în Timisoara timp de 31 de ani. A murit în anul 1926.

La vârsta de 5 ani s-a descoperit că Andrei (Andor) are auz absolut. Au urmat studii intensive de pian si armonie. La 15 ani a dat un recital de pian în ”Redoutensaal“ din cartierul Cetate. Familia s-a opus ambiției lui de a deveni pianist profesionist, de aceea a studiat medicina la Cluj. Aici a întâlnit un grup de profesori melomani în frunte cu profesorul Victor Papilian care avea un renumit trio la care tânărul student-pianist Andor Friedmann era mereu invitat. Tot în aceşti ani l-a acompaniat la pian pe celebrul tenor Traian Grozăvescu, solist al operei din Cluj.

La Timişoara practică medicina ca stomatolog şi chirurg ORL, dar nu abandonează pianistica. În anul 1932 se perfecționează la Viena într-un master class al celebrului Emil Ritter von Sauer, fost elev al lui Franz Liszt. În anul 1935 execută la Timişoara împreună cu Leo Freund la 2 piane „Rhapsody in Blue” de Gerschwin. Un impresar le propune celor doi pianişti un turneu în America de Sud şi de Nord, care nu s-a realizat din cauza probemelor politice.

În anii 1942-1944, li se interzice medicilor evrei să trateze pacienți care nu erau evrei. A. Friedmann este deportat într-un detaşament de muncă obligatorie, la Sercaia, Filiaşi şi Craiova. După 23 August 1944, mulți evrei din Budapesta, deportați la minele de cupru din Bor în Iugoslavia, au fost eliberați, dar nu puteau să se întoarcă acasă, Budapesta fiind încă guvernată de nazişti. Printre ei erau artişti ca Janos Starker, violoncelist, ulterior de renume mondial, Gábor Rothfeld, prim-violonist al filarmonicii din Budapesta şi alții. Se organizau concerte în saloanele familiei Pollak, cunoscut “mecena” local, unde se întâlneau intelectuali timişoreni, printre care Dr. Victor Déznai, vice-preşedinte al societății mondiale de urbanistică, Prof. Henry Aubert, şeful catedrei de cardiologie a Facultății de Medicină, Dr. Ernest Neumann prim-rabin, conducătorul spiritual al obştei neologe. Triourile lui Franz Schubert erau interpretate de Andrei Friedmann la pian, Rothfeld la vioara si Starker la violoncel.

Timp de ani de zile a fost organist în sinagoga neologă din Fabric. Serviciul religios avea un  „caracter de happening audio-vizual festiv (mai ales de sărbători), povesteşte Jancsi Friedmann, fiul medicului-muzician. Fiecare slujbă era urmată de un program improvizat, melodii ebraice, madrigale şi corale de Pachelbel, Monteverdi şi Palestrina, cântate la orgă. Vocea caldă de tenor al cantorului Jenö Weisz, corul templului “Hazamir”, format din opt cântăreți dirijați de legendarul Samuel Fischer, predicile rabinului dr. Ernest Neuman, orator înnăscut, confereau slujbei religioase o dimensiune artistică inspirată.
A scris poezii, o piesă de teatru, un poem pentru pian şi o schiță sinfonică cărei manuscris s-a pierdut.
La înmormântarea lui din 5 iulie 1953, au participat mii de oameni.

Surse:

  • Jancsi Friedmann, Biografia tatălui meu, Dr. Andrei Friedmann, medic, pianist, poet
  • Vezi Memorii