Holender Ioan

n. 18 iulie 1935, Timişoara

Bariton, Impresar, Director la Volksoper Wien şi Wiener Staatsoper

Director artistic al Festivalului „George Enescu”, Autor

Ioan Holender provine dintr-o familie de evrei din Timișoara. Bunicul din partea mamei, Jenö (Eugen) Dornhelm, a fost fabricant şi comerciant de textile, şi, un timp, preşedinte al Comunității Evreilor, tatăl, proprietar al unei fabrici de oțet şi de marmeladă. În 1943, fiind evreu, a fost dat afară din şcoală şi a devenit elev la Liceul Israelit Timişoara. În anul 1948 fabrica a fost naționalizată, iar tânărul Ioan Holender a fost nevoit să muncească un an de zile ca muncitor necalificat la Întreprinderea de Transport Timișoara, pentru că nu era primit la universitate. În 1953 a reușit să fie admis la Institutul Politehnic Timișoara. Pe când era în anul trei, în 1956, a ținut un discurs în timpul revoltei studenților din Timișoara (sub influența Revoluției anticomuniste din 1956 din Ungaria), fapt pentru care a fost exmatriculat. Și-a câştigat existența ca antrenor de tenis.

În 1959 a emigrat și s-a stabilit împreună cu tatăl său la Viena, unde mama sa locuia deja. A studiat la Conservatorul de Stat din Viena între 1960 și 1962. A cântat ca bariton la teatrele de operă din Viena, Klagenfurt și Sankt Pölten (1962 – 1966). A colaborat la Burgtheater, a fost director adjunct la Volksoper Viena, precum și regizor pe scene mai mici.

Din 1966 a devenit agent de impresariat artistic și manager muzical la Agenția de teatru „Starka”, pe care a preluat-o după câtva timp, devenind „Agenția de impresariat artistic Holender”.

Carieră

În 1988 a fost numit secretar general de directorul Operei de Stat (Wiener Staatsoper), baritonul Eberhard Wächter. După moartea subită a lui Wächter în 1992, Ioan Holender a preluat conducerea Operei de Stat  și a Operei Populare din Viena (Volksoper Wien) si  a condus singur cele două instituții timp de 4 ani. În funcția de director al Operei de Stat s-a aflat până la 30 August 2010, devenind cel mai longeviv director.      

În paralel cu această activitate s-a ocupat de scris și de alte proiecte legate de operă. Cartea sa autobiografică, ”De la Timișoara la Viena”, prezintă parcursul său şi relatează cu afecțiune despre copilăria și tinerețea petrecute în orașul de pe Bega de care se simte foarte atașat până în prezent.

Gala de adio de la direcțiunea Operei de Stat Viena a durat 6 ore, au participat dirijori celebri, de la Zubin Mehta la Antonio Pappano, interpreți ca Anna Netrebko și Placido Domingo. După retragerea de la Opera din Viena, și-a continuat cariera artistică la nivel mondial fiind consilier artistic la Metropolitan Opera în New York şi la Festivalul de Primăvară din Tokio.

Din 2003 a devenit directorul artistic al Festivalului George Enescu din România. Credoul său a fost : „Arta trebuie adusă în fața unui public însetat de frumos”. ”Era Holender” s-a încheiat după 12 ani, după cea de-a 7-a ediție a Festivalului George Enescu, pe care l-a transformat într-unul din cele mai importante evenimente artistice ale României şi l-a adus la un nivel internațional de prim rang.

Volumul „Festivalul George Enescu în era Holender”, o carte-mărturie despre evoluția celui mai prestigios eveniment cultural din România, a fost lansat în septembrie 2015 la Ateneul Român.

Distins cu titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Timişoara” şi de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest Timişoara, Ioan Holender este profund ataşat de România şi de oraşul natal, unde este în continuare un element stimulativ în viața artistică.

Publicații

  • Ioan Holender. Der Lebensweg des Wiener Staatsoperndirektors . Autobiografie, bearbeitet von Marie-Theres Arnbom. Wien, Böhlau, 2001, ISBN 3-205-99384-5
  • idem, Ich bin noch nicht fertig, Hanser Verlage, 2010, ISBN 978-3-552-05493-6
  • idem, De la Timișoara la Viena, Ed. Universal Dalsi, 2002
  • idem, Spuse, trăite, dorite. Amintiri, Editura Universității „Alexandru-Ioan Cuza din Iaşi”, ediție îngrijită de Gabriel Kohn, postfață de Cornel Ungureanu, traducere de Ioana Rostoș, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2011, 288 p., ISBN 978-973-640-653-9
  • Festivalul „George Enescu” în era Holender, volum de texte de Ioan Holender, Livius Ciocârlie, Emil Hurezeanu, Dan Dediu, Ioana Marghita şi Sever Voinescu. Editura Operei Naționale Bucureşti, 2015.

Surse