Farber John F.

Färber Ioan, n. 1925, Timișoara

Chimist, Acționar la ICC Industries, la compania „Azur”, Timișoara

S-a născut într-o familie evreiască în Timișoara. Părinții frecventau Sinagoga din Cetate, din centrul orașului, bunicii pe cea din cartierul Fabric. Bunicul Bernát Färber era proprietarul unui magazin angro de textile în Fabric şi membru în conducerea comunității evreieşti din Cetate şi Fabric după unirea lor în 1935. El a intrat în posesia Palatului Neuhaus/Färber,  Piața Victoriei nr. 4, curând după finisarea ei.

Tatăl lui John, Eugen Färber, făcea comerț cu vopsele. În 1923 a început producţia pe malul Begăi, înființând „Fabrica Unită de Lacuri & Vopsele”, înregistrată în registrul comerțului în 1931. József Taussig, cumnatul lui, a achiziționat o fabrică de solvenţi, care a devenit mai târziu întreprinderea „Solventul”.

Familia locuia în Palatul Neuhaus/Färber, în centrul orașului Timișoara. Jancsi Färber este elev la Liceul Israelit, având ca profesori, printre alții, pe rabinul Dr.Ernest Neumann, pe Maria Neumann, profesoară de matematică și pe Francisc Frucht, cunoscut sub pseudonimul său de poet, Anavi Adam. În timpul anilor războiului, este unul din conducătorii Cercului cultural de la Liceul Israelit care era un refugiu cultural pentru tineretul evreiesc care nu avea acces la instituțiile de cultură. În anii 1943-1944 este trimis în detașamente de muncă obligatorie.

Este absolvent al Facultății de Chimie din Cluj. În timpul studenției lucrează ca laborant în fabrica tatălui. În 1948, fabrica este naţionalizată. Tatăl său este arestat și eliberat după ce semnează o declarație prin care se recunoaște vinovat, fiind „exploatator” și președintele Asociației fabricanților timișoreni. Fuge peste graniţă într-un vagon cu fân, iar Jancsi, 23 de ani, sora lui, 20 de ani, şi mama lui trec frontiera noaptea, prin Carei, localitate în nord-vestul României. Din Ungaria ajung la Viena, unde mama deschide împreună cu o mătuşă un atelier de modă. Este o experiență traumatică pentru întreaga familie.

De la Viena, după o scurtă ședere în Israel, John Farber ajunge la New York, unde își face doctoratul în chimie la Polytechnic Institute of Brooklyn. În 1953, se căsătorește cu Maya Kleyman, originară tot din Timişoara.  DIn această căsnicie se nasc patru copii: Sandra, Deborah, Michael și Claudia.

Lucrează la firma de textile a socrului său, Leslie Kleyman, care a întemeiat firma Leslie Kleyman Corporation în 1950.

În 1952, John Farber dezvoltă în cadrul firmei departamentul de produse chimice. Firma adoptă numele de ICC Industries și devine unul din cele mai mari conglomerate chimice din SUA, având poziția 148 Forbes Private Company List în 2012, cu vânzări de $3 miliarde. Firma are birouri în SUA, Europa, Orientul Apropiat și Asia și deţine numeroase fabrici de produse chimice, farmaceutice şi de mase plastice pe toate continentele. ICC Industries este proprietatea familiei Farber.

Frutarom, companie israeliană, unul din cei 10 cei mai mari producători de arome și ingrediente speciale din lume, a aparținut de ICC.

În 1999, ICC cumpără fosta fabrică a familiei Farber care în anul 1948 a fost expropriată şi şi-a continuat activitatea sub denumirea Fabrica de lacuri şi vopsele „Azur” din Timişoara.

În 2013, John F. Farber este inclus în Forbes 400, printre cei 400 cei mai bogați americani, fiind unul din cei 39 de americani născuți în afara SUA de pe această listă. Este tipic pentru John F. Farber că nu a manifestat nicio satisfacție la auzul acestei vești și a refuzat să acorde interviuri. 

Istoricul întreprinderii Azur

  • 1844 – anul inființării companiei ca manufactură de lumânări și săpun sub denumirea: Fabricele Unite de Ulei si Săpun SA.
  • 1923 – Eugen Farber înfiinţează „Fabrica Unită de Lacuri & Vopsele”
  • 1942 – Începutul producției de răşini sintetice
  • 1948 – Fabrica trece în proprietatea statului, sub denumirea „Azur”
  • 1999 – Acţionarul majoritar (75,01%) este „ICC Industries” Inc. din New York. Fabrica revine astfel, dupa 50 de ani, în proprietatea familiei Farber. Cu ocazia a 15 ani de la achiziția întreprinderii, John Farber spune: “În 1999, după lungi negocieri, am reuşit să readuc în proprietatea familiei mele fabrica pe care tatăl meu a înfiinţat-o în 1923 şi pe care a condus-o şi dezvoltat-o până la momentul fatidic al naţionalizarii din 1948” (Dr. John J. Farber în Azur – 15 ani de la privatizare )
  • 2003 –  Societatea Română pentru Asigurarea Calității certifică sistemul de management al calității conform standardului ISO 9001 și sistemul de management al mediului conform ISO 14001
  • 2008 – Azur își împarte activitatea pe 2 divizii: Divizia Vopsele, Rășini și Divizia Compozite
  • 2009 – Se implementeaza sistemul de management al sănătății și securităăii ocupaționale OHSAS 18001 care a fost certificat de către SRAC
  • 2009 –  Azur inaugurează o nouă linie tehnologică automată pentru produse pe bază de apă
  • 2012 – se implementează standardul ISO 22000 pentru sistemul de management al siguranței alimentului în cadrul instalației “Frutarom”, certificat de către SRAC.

Surse