Kecskeméti Alexander (Sándor)

1866, Temesvár, Monarhia Austro-Ungară – 15.01.1948, C.E. Timişoara, România

Optician, Fabricant de Articole de Parfumerie şi Coafură

Salamon, bunicul lui Alexander Kecskeméti, a sosit la Timişoara din Kecskemét, de unde numele maghiarizat, numele inițial fiind Leviter. Salamon era optician şi a înființat firma în 1821. Alexander a absolvit patru clase de şcoală reală şi de la vârsta de 13 ani s-a întreținut singur. A câştigat experiență în Viena la întreprinderea de electricitate B. Egger şi Tsa. La decesul tatălui său, Ignác Kecskeméti, în anul 1887, a preluat conducerea firmei la vârsta de 21 de ani. 


A fost proprietarul firmei timişorene Kecskeméti şi a fabricii „Royal” de articole de parfumerie şi coafură. A fost printre cei mai buni jucători de tenis din oraş şi a câştigat medalia de aur la prima competiție de fotografi amatori. A fost membru în Camera de Comerț şi, timp de mulți ani, preşedintele Asociației de Comercianți. Familia a locuit în Palatul Kecsleméti, strada General Eremia Grigorescu nr. 6, Timişoara.

După obținerea titlului de doctor în matematică şi fizică la universitatea din Viena, fiul său Frantz s-a specializat în profesia de optician şi manager.

Surse

  • Ki Kicsoda? A bánsági közélet lexikonja. Szerkesztette Damó Jenö. Timişoara 1930
  • Mihai Opriş, Mihai Botescu, Arhitectura istorică din Timişoara, Primăria Municipiului Timişoara, 2014
  • Informații de la Ștefan şi Peter Kecskemeti, fiii lui Frantz şi nepoții lui Alexander Kecskeméti