Lendvai Miklós

5 februarie 1862, Szeged – 1912, Timişoara

Primnotar al Comitatului Timiş, Publicist, Traducător şi Istoric

S-a născut la Szeged în 1862, cu numele de Miklós Löwy. Ìncepând cu 1 iunie 1880, intră în serviciul comitatului Timiş. Din 1895 până la moartea sa a fost primnotar al comitatului Timiş. A fost preşedinte onorific al Societății Biroul Popular, care oferea asistență juridică gratuită săracilor. A fost preşedinte al Academiei Populare şi al Liceului Muncitoresc din Timişoara. Din 1892 a fost secretar general al Societății de Răspândire a Limbii Maghiare din Timişoara şi, de asemenea, al Uniunii Naționale din tinutul de Sud. La inițiativa sa, această organizație a întemeiat Societatea pentru Ocrotirea Servitoarelor, Biblioteca Populară şi Căminul Muncitoresc din Timişoara-Fabric. A fost unul dintre fondatorii şi secretarul general al Societății împotriva Tuberculozei din Ținutul de Sud, ş.a.

A desfăşurat o activitate complexă de publicistică şi beletristică, de traducător şi istoric. A fost redcator-şef al publicației Délmagyarországi Lapok (Foile Ungariei de Sud).

Între 1896 – 1912, a publicat o lucrare cuprinzătoare, în 4 volume: Temes vármegye nemes családjai (Familiile nobile din comitatul Timiş)

Monumentul funerar din Cimitirul Evreilor este deosebit: un obelisc înalt, ridicat din blocuri de piatră cenuşie necioplită susține un cub de marmură neagră, perfect şlefuită.

Surse