Markovits Andrei S.

n. 6 octombrie 1948, Timişoara

Politolog şi sociolog, Arthur F. Thurnau Professor şi
Karl W. Deutsch Collegiate Professor of  Comparative Politics and German Studies la University of Michigan

Andrei Markovits s-a născut la Timişoara ca unicul fiu al unei familii evreieşti. Tatăl lui era economist, cu un doctorat obținut la Universitatea de Științe Economice din Budapesta în 1938. Bunicii din partea ambilor părinți au pierit în Holocaust. La vârsta de 9 ani, Andrei Markovits şi-a pierdut mama şi a emigrat cu tatăl lui în Austria, la Viena.

Studii

După ce a obtinut diploma de Matura (corespunde bacalaureatului), a fost acceptat student la Columbia University in New York City, unde a studiat ştiințe politice, economie, sociologie şi business administration. După ce şi-a luat doctoratul în 1976, a lucrat la Center for European Studies at Harvard University.

Ìntre 1977 şi 1983, Markovits a fost conferențiar la Wesleyan University in Middletown, Connecticut. A continuat la Boston University, unde a fost conferențiar la Facultatea de Științe Politice din anul 1983 până în 1992. Apoi a devenit profesor la Facultatea de Științe Politice la University of California at Santa Cruz . În anul 1999 şi-a început activitatea la University of Michigan.

Temele activității sale de cercetare

Lucrările lui Andrei Markovits tratează subiecte foarte variate: politica Germaniei şi a Austriei, antisemitismul şi antiamericanismul, mişcările sociale şi politice din Europa, cultura sportului în Europa şi America de Nord, rolul animalelor domestice în societatea contemporană şi altele.

În 1983 a fondat revista semestriala German Politics and Society care a devenit cea mai importantă revistă de specialitate în S.U.A. despre politica actuală a Germaniei.

A fost profesor vizitator în universități din Germania (Bochum; Osnabrück; Lüneburg); Austria (Viena; Innsbruck ca Fulbright scholar); Elveția (St. Gallen) şi Israel (Universitatea Ebraică la Ierusalim; Universitatea Tel Aviv). De asemenea, a fost membru in Wissenschaftskolleg zu Berlin (1998-1999) şi în Center for Advanced Study in the Behavioral Sciences (CASBS) la Stanford University (2008-2009).

Distincții

 • 1997 „Excellence in Teaching Award” la University of California, Santa Cruz, pentru cel mai bun profesor în acel an.
 • 2007 La University of Michigan, Tronstein Award pentru cel mai bun profesor la Facultatea de Științe Politice şi Golden Apple Award pentru cel mai bun pedagog în campusul din Ann Arbor la University of Michigan.
 • 2007 I s-a decernat titlul de Doctor Phil. honoris causa de către Facultatea de Științe Sociale la Leuphana Universität Lüneburg in Lüneburg, Germania.
 • 2009Markovits a primit poziția de profesor Arthur F. Thurnau la University of Michigan.
 • 2012 I s-a acordat Bundesverdienstkreuz erster Klasse de către Preşedintele Republicii Federale Germania, înmânat de către Consulul General al R.F.G.
 • 2016 Primeşte Tronstein Award pentru cel mai bun profesor la Facultatea de Științe Politice, University of Michigan, pentru a doua oară – un caz unic în istoria facultății.

 

Viața personală

Andrei Markovits locuieşte împreună cu soția lui, Kiki, în Ann Arbor, Michigan. Este pasionat de sport şi de muzică clasică, dar şi de muzică rock, în special de grupul The Grateful Dead. În casa Markovits câinii din rasa golden retriever sunt considerați membri de familie.

Publicații

Markovits a publicat 19 cărți (ca autor sau co-autor), peste 100 de articole ştiințifice, peste 50 de eseuri. Publicații de Andrei Markovits sunt traduse în 17 limbi.

German politics

 • From Bundesrepublik to Deutschland: German Politics after Unification
 • The German Left: Red, Green, and Beyond
 • The German Predicament: Memory & Power in the New Europe
 • The Politics of the West German Trade Unions: Strategies of class and interest representation in growth and crisis

Anti-Americanism

 • Uncouth Nation: Why Europe Dislikes America
 • Amerika, dich haßt sich’s besser

Sport

 • Offside: Soccer and American Exceptionalism (with Steven L. Hellerman)
 • Sports Culture Among Undergraduates: A Study of Student-athletes and Students at the University of Michigan
 • Gaming the World: How Sports are Reshaping Global Politics and Culture” (with Lars Rensmann)[

Treatment of Animals in Contemporary Society

 • From Property to Family: American Dog Rescue and the Discourse of Compassion

Surse