Moravetz Mauriciu (Mór)
1872 Keszthely, Ungaria – 1957, cimitirul evreilor, TimișoaraFondatorul librăriei, editurii şi tipografiei „FrațiiMoravetz‟ împreună cu Gyula Moravetz
S-a născut la Keszthely, într-o familie modestă de evrei, tatăl fiind croitor. Mauriciu a învățat meserie în postul lui ca angajat la o editură de cărți şi note muzicale din Budapesta.
Împreună cu fratele său Gyula (Iulius) a întemeiat firma „Frații Moravetz” care cuprindea o librărie, o editură și o tipografie, la care s-au asociat mai târziu frații Borgida. Firma a devenit una din cele mai mari şi cunoscute din această parte a țării, iar faima editurii muzicale a depăşit granițele. Mauriciu se mândrea adesea că locuința familială în care a crescut avea podeaua din pământ şi că a reuşit să ajungă la un nivel înalt de trai, îşi aminteşte nepoata lui.
La început de secol, soții Moravetz au cumpărat o casă, a cărui prim proprietar a fost ziaristul şi redactorul Ernö Neuhaus, pe str. General Henri Berthelot nr. 6, în cartierul Iosefin. Aici a locuit şi fiica lor, Zsuzsi, căsătorită Naschitz, cu cei doi copii, Kati şi János, de asemenea fratele lui Mauriciu, Gyula cu soția, Teri, atunci când s-a instalat regimul comunist şi ei au fost evacuați din locuință.
Firma a fost naționalizată în 1950. Descendenții familiei au emigrat şi s-au stabilit în Israel.
1918-1920?, curtea unei case din Iosefin. Pe stânga, șezând, cu batic, mama fraților Moravetz. În spatele ei, în picioare, dna Baruch. În mijloc, cu șal negru, dna Salzberger. Lângă ea, cu șorț deschis la culoare, Laura Moravetz, sora fraților. Pe dreapta sunt domnul Schön și soția.
4 sept.1938. De la stânga la dreapta: Maurițiu Moravetz; Zsuzsi Moravetz (mireasa cu rochia albastra); Ilonka Moravetz, sotia lui M.M. si mama miresei; Anna (Baba) Moravetz ; Iuliu și Teri Moravetz; Lajos Naschitz (Lali, mirele). Sezand: Eszti Naschitz si Laura Moravetz (sora lui Maurițiu și Iuliu).
Casa Neuhaus/Moravetz, str. General Henri Berthelot nr. 6, Timişoara. Familia Naschitz, în vizită din Israel pe urmele familiei, în fața casei Neuhaus/Moravetz, str. General Henri Berthelot nr. 6, Timişoara, care aparținuse bunicilor.
Surse
- Informații și fotografii de la Janos Naschitz și Kati Breger, născ. Naschitz. Zsuzsi, mama lor, a fost fiica soților Maurițiu și Ilonka Moravetz.
- Vulpe, Damian: Editura Moravetz din Timişoara şi rolul său în cultura muzicală bănăţeană, în „Muzica – dialog intercultural. – Confluenţe interculturale în Banat“, Edition Musik Südost, München 2005
- Moravetz testvérek pe wikipedia.hu
https://hu.wikipedia.org/wiki/Moravetz_Testv%C3%A9rek - Lava Bratu, Evoluția vieții muzicale timișorene în perioada antebelică, în Analele Banatului, S.N. ARHEOLOGIE-ISTORIE, XV, 2007
https://www.muzeulbanatului.ro/mbt/istorie/publicatii/analele_banatului_2007/l_bratu.pdf