Moravetz Mauriciu (Mór)

1872 Keszthely, Ungaria – 1957, cimitirul evreilor, Timișoara

Fondatorul librăriei, editurii şi tipografiei „FrațiiMoravetz‟ împreună cu Gyula Moravetz

S-a născut la Keszthely, într-o familie modestă de evrei, tatăl fiind croitor. Mauriciu a învățat meserie în postul lui ca angajat la o editură de cărți şi note muzicale din Budapesta.

Împreună cu fratele său Gyula (Iulius) a întemeiat firma „Frații Moravetz” care cuprindea o librărie, o editură și o tipografie, la care s-au asociat mai târziu frații Borgida. Firma a devenit una din cele mai mari şi cunoscute din această parte a țării, iar faima editurii muzicale a depăşit granițele. Mauriciu se mândrea adesea că locuința familială în care a crescut avea podeaua din pământ şi că a reuşit să ajungă la un nivel înalt de trai, îşi aminteşte nepoata lui.

La început de secol, soții Moravetz au cumpărat o casă, a cărui prim proprietar a fost ziaristul şi redactorul Ernö Neuhaus, pe str. General Henri Berthelot nr. 6, în cartierul Iosefin. Aici a locuit şi fiica lor, Zsuzsi, căsătorită Naschitz, cu cei doi copii, Kati şi János, de asemenea fratele lui Mauriciu, Gyula cu soția, Teri, atunci când s-a instalat regimul comunist şi ei au fost evacuați din locuință.   

Firma a fost naționalizată în 1950. Descendenții familiei au emigrat şi s-au stabilit în Israel.

Surse