Harish Michael

28 nov. 1936, Timişoara

Politician Social-Democrat Israelian

S-a născut cu numele de Mihael Hirsch într-o familie de evrei religioşi. Mama și-a pierdut întreaga familie în Holocaustul evreilor din Ungaria și nordul Transilvaniei. În anii 1942-1944 tatăl, Iosef Hirsch a lucrat în detașamente de muncă obligatorie. În 1938, fratelui tatălui, Simon Hirsch, și soția, Helen, au fost ucişi într-un atentat cu bombă comis de un legionar, în timpul spectacolului de teatru în limba idiș al trupei actriței Sidi Thal la Timişoara. Michael a fost elev la Liceul Israelit din Timișoara și a activat în mișcarea tineretului sionist religios „Bney Akiva”.

În 1950 familia a emigrat în Israel la bordul vaporului „Transilvania”. A efectuat serviciul militar obligatoriu ca soldat combatant, deși fusese admis ca violonist în orchestra armatei. A devenit ofițer în regimentul 12 din brigada „Golani” și a participat la Campania din Sinai din 1956. A obținut o licență în economie și științe politice la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Harish a fost unul dintre fondatorii Gărzii tinere a Partidului Muncii (1966). L-a susținut pe Ben Gurion şi a fost apropiat de Shimon Peres. A fost director al Departamentului de relații internaționale al Partidului Muncii (1967-1982) şi președinte al Comitetului Politic al Partidului Muncii.

Harish fost deputat în Knesset în perioada 1974-1996. A condus în 1992 echipa campaniei electorale a lui Itzhak Rabin. În 1992-1996 a fost ministru al industriei și comerțului al Statului Israel în guvernele lui Itzhak Rabin și Shimon Peres. În ianuarie-septembrie 2011 a fost președinte interimar al Partidului Muncii, într-o situație de criză.

De mai mulți ani este preşedinte executiv al AMIR – Organizația Unitară a Israelienilor Originari din România.

Surse