Freund Peter George Oliver

9 septembrie 1936, Timişoara – 6 martie 2018, Chicago

Fizician, Eseist și Scriitor

S-a născut în Timişoara, într-o familie înstărită, cu strămoşi de la inceputul secolului al XIX-lea, înmormântați în cimitirul evreilor. Tatăl, Joseph, era medic, iar mama, Rozsi, a cărei familie era proprietara unui magazin mare de textile, era cântăreață de operă. Familia locuia în centrul oraşului, în palatul Färber, între Palatul Llyod şi Palatul Merbl. Joseph Freund era proprietarul şi directorul unui Sanatoriu, cunoscut sub numele Sanatoriul Freund, unde în timpul anilor războiului evreii din oraş erau îngrijiți. Una din măsurile anti-evreieşti interzicea evreilor sa fie tratați de medici ne-evrei, iar medicii evrei nu aveau permisiunea sa trateze bolnavi ne-evrei. Clădirea spitalului a fost CNR-izată, adică expropriată. Numeroşi membri ai familiei au fost asasinați la Auschwitz, iar un unchi, Pavel a fost deportat în Transnistria, la Vapnyarka. Un alt unchi, Emeric (Imre) Freund, era jucător de polo la clubul I.L.S.A. şi a devenit antrenor de înot al echipei naţionale a României.

După studii la Universitatea Politehnica Timişoara, Peter Freund a emigrat în 1959 din Romania şi s-a stabilit timp de câțiva ani la Viena, unde a obținut în anul 1960 doctoratul în fizică teoretică la fizicianul de renume Walter Thirring la Universitatea din Viena. Din 1965 a fost la Universitatea din Chicago. A fost Professor Emeritus, Departamentul de Fizică, Institutul Enrico Fermi.

Soția lui, Lucy, a lucrat ca psiholoagă. Au avut împreună două fiice (Pauline, avocată, şi Caroline, economistă) şi 5 nepoți.

Domeniu de cercetare

A avut contribuții deosebit de importante în fizica teoretică, fizica particulelor şi teoria stringurilor, în teoria monopolilor magnetici, în supersimetrii şi supergravitație. (vezi site-ul University of Chicago, Department of Physics http://physics.uchicago.edu/research/areas/particle_t.html )

Scrieri literare

Alături de munca de cercetare şi de publicări în reviste de specialitate, a publicat în ultimii ani nuvele, povestiri şi eseuri. Dialog peste Atlantic (2006), convorbirea între Peter Freund şi fostul coleg de clasă Radu Ciobanu, rămas in România, scriitor şi critic literar, acoperă teme diverse:  România comunistă, despre artă, literatură, muzică şi ştiință, terorism şi anti-americanism, printre altele. Tales in a Minor Key (2012) evocă o lume sumbră în Timişoara din a doua jumătate a sec. XX. A Passion for Discovery (2007) este o carte fascinantă despre lumea oamenilor de ştiință, cu portretele celor mai distinşi fizicieni şi matematicieni ai secolului trecut, cu povestiri şi anecdote.

Distincții

Publicații

Publicații literare şi recenzii

Surse