Hammer Peter Ladislau

23 decembrie 1936, Timișoara - 27 decembrie 2006, Princeton, New Jersey

Matematician. Fondator şi director al institutului Rutcor

Peter L. Hammer s-a născut la Timișoara într-o familie de evrei. Mama sa Elisabeta, născ. Schwartz, a murit când copilul avea 6 ani. La doi ani şi jumătate Peter s-a îmbolnăvit de poliomelită şi a rămas cu sechele pe viață. Tatăl său, Gheorghe Hammer (1911-1985) s-a recăsătorit cu Ana (Annie), născută Kincs, când Peter avea 10 ani şi de atunci Annie a fost mama lui, împreună cu mătuşa Ilus Hammer.

Dupa terminarea liceului la Timişoara, a plecat la Bucureşti, unde a absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea din București în 1958 și a obținut titlul de doctor în 1965 cu lucrarea „Pseudo-Boolean Programming and Applications” sub îndrumarea Profesorului Grigore Moisil.

În 1961 s-a căsătorit cu Anca Ivănescu și în următorii ani a publicat sub numele de Petru L. Ivănescu, până în momentul în care familia a reuşit să emigreze ilegal în 1967 în Israel prin Bulgaria si Turcia. În Israel a predat la Technion Israel Institute of Technology în Haifa şi a avut colaborări la Weizman Institute of Science în Rehovot. În 1969 a emigrat în Canada, unde a predat la Université de Montreal (1969-1972) și la University of Waterloo (1972-1983). În 1983 i s-a propus sa înființeze un institut de cercetări la Rutgers University în New Jersey.

A decedat ca urmare a unui accident de mașină la 27 decembrie 2006 lângă Princeton, New Jersey. A lăsat în urma sa soția, Anca Hammer, doi fii, Maxim (medic neurolog) şi Alexander (economist), cinci nepoți, mama, Annie Hammer şi sora Eva Liebermann.

Activitatea ştiințifică

A fost fondatorul și directorul institutului RUTCOR (Rutgers University Center for Operations Research) A fost fondatorul şi redactorul-șef a multor reviste de specialitate: „Discrete Mathematics”, „Discrete Applied Mathematics”, „Annals of Discrete Mathematics”, „Discrete Optimization”, „Annals of Operations Research”, SIAM Monographs on Discrete Mathematics and Applications”.

A avut contribuții deosebite în domeniul cercetării operaționale și al matematicilor discrete aplicate prin studierea funcțiilor pseudo-Booleene și a conexiunilor lor cu teoria grafurilor și al extragerii de cunoștinte din date. Printre alte contribuții, Peter Hammer a inventat o metodă modernă și eficientă de minare a datelor, denumită Analiza Logică a Datelor (LAD – Logical Analysis of Data) care a fost aplicată în numeroase domenii.

Peter L.Hammer a fost un profesor si om de ştiință deosebit, inovator, de o energie inepuizabilă, şi un organizator excepțional. Avea o personalitate carismatică, era un om bun şi plin de umor, generos, atent şi înțelegător cu colegi şi studenți. Un soț, tată şi bunic plin de dragoste, devotat educației şi îndrumării fiilor şi nepotilor.

Afilieri, premii și distincții

  • Premiul Țițeica al Academiei Române (1966)
  • Doctor honoris causa: École Polytechnique Fédérale de Lausanne (1986), „La Sapienza”, Università di Roma (1998), Universitatea din Liège (1999)
  • Medalia Euler (1999)
  • Fellow al „American Association for the Advancement of Science” din 1974
  • Founding Fellow al „Institute of Combinatorics and its Applications”
  • I-au fost dedicate congrese si simpozioane, de ex.: First International Colloquium on Pseudo-Boolean Optimization (Chexbres, Elveția, 1987); Workshop and Symposia Honoring Peter L. Hammer (Caesarea Rothschild Institute, University of Haifa, 2003; International Conference on Graphs and Optimization (GO V, Leukerbad, Elveția, 2006).

Publicații

A publicat 19 cărți și peste 240 de articole. O selecție:

  • 1968. Boolean Methods in Operations Research and Related Areas (cu S. Rudeanu). SpringerVerlag, Berlin/Heidelberg/New York, 1968, 330 pagini.
  • 2007. Boolean Functions: Theory, Algorithms and Applications (cu Y. Crama). Cambridge University Press, (2007).
  • 2008. Boolean Functions in Computer Science and Engineering (cu Y. Crama). Cambridge University Press, (2008).
  • 2009. Boolean Functions in Pure and Applied Mathematics (cu Y. Crama). Cambridge University Press, (2009).
  • 2010. PseudoBoolean Functions (cu E. Boros și Y. Crama). Cambridge University Press, (2010).

Surse

Biography Hammer

http://www-history.mcs.st-andrews.ac.uk/Biographies/Hammer.html