Robert Doron Reisz a fost profesor la Departamentul de Științe Politice al Universității de Vest din Timișoara și decan al Facultății de Științe Politice, Filozofie și Științe ale Comunicării.
S-a născut într-o familie de evrei. Tatăl, Gheorghe Reisz, a fost biochimist cu lucrări publicate în reviste de specialitate în străinătate, artist plastic şi autor de studii şi cronici în domeniul artei şi al iudaisticii. Mama, Eva, născuta Mizrahi, este medic.
A absolvit Facultatea de Matematică la Universitatea de Vest din Timişoara în 1988. Angajat al Universităţii de Vest încă din 1990, Robert D. Reisz a deţinut din 2009 titlul de profesor, iniţial în cadrul Facultăţii de Matematică și Informatică, iar, din 2012, în cadrul Departamentului de Științe Politice al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării. A fost Decan al acestei facultăţi în perioada 2016-2018. A devenit Doctor în Informatică al UVT în anul 2000 și abilitat al aceleiași Universități în anul 2014.
Activitatea sa de cercetare şi predare a acoperit arii multiple, precum: statistică socială, sisteme educaționale, politici în domeniul educaţiei, migraţia ş.a.
A colaborat, ca cercetător, cu Hungarian Institute for Educational Research (Budapesta, Ungaria) şi Association for Empirical Studies (Kassel, Germania). Timp de zece ani a fost cercetător la Martin Luther Universität Halle-Wittenberg/Institut für Hochschulforschung, Germania.Robert Doron Reisz a fost înmormântat în Cimitirul Evreiesc din Timişoara în prezența unei mulțimi de 400 de oameni. În 4 februarie 2020, Președintele Klaus Iohannis i-a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.
A fost pasionat de jazz şi muzică clasică, şi interpret la rândul său. A publicat nouă cărţi, numeroase articole în reviste de specialitate şi 30 de capitole de cărţi.
Cărți şi capitole în cărți (Selecție)
- Ioan Despi, Gheorghe Petrov, Robert D. Reisz, Aurel Stepan, Teoria generala a bazelor de date, Editura Mirton, Timisoara, 1998, 481 p
- Robert D. Reisz, Modele stochastice pentru ştiinţele sociale, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2002, 186 p.
- Juliana Körnert, Robert D. Reisz, Arne Schildberg, Manfred Stock, Hochschulentwicklung in Europa 1950 –2000. Ein Datenkompendium, Hof Arbeitsberichte, nr.3 / 2005, 171 p.
- Robert D. Reisz, Manfred Stock, Inklusion in Hochschulen. Beteiligung an der Hochschulbildung und gesellschaftliche Entwicklung in Europa und in den USA (1950-2000). Lemmens Verlag, Bonn, 2007, 149 p.
- Enrique Fernandez Darraz, Gero Lenhardt, Robert D. Reisz, Manfred Stock, Private Hochschulen in Chile, Deutschland,Rumänien, USA -Struktur und Entwicklung, Hof Arbeitsberichte, nr.3 / 2009, 116p.
- Enrique Fernandez Darraz, Gero Lenhardt, Robert D. Reisz, Manfred Stock, Hochschulprivatisierungund akademische Freiheit. Jenseits von Markt und Staat: Hochschulen in der Weltgesellschaft, Transcript Verlag, Science Studies Reihe, Bielefeld, Oktober 2010, 197p.
- Eseuri despre universităti şi alte teme, Editura Institutul European, 2017
- Despre fertilitatea erorilor, Editura Trei, 2018
Surse
- Comunicatul Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării, Universitatea de Vest Timişoara din 4 februarie 2020.
- Informații de pe Internet
- Interviuri cu Gheorghe şi Eva Reisz publicate în volumul coordonat de Smaranda Vultur, Memoria salvată. Evreii din Banat, ieri şi azi, Editura Polirom 2002