Ármin Tardos-Taussig

1874, Timișoara – 1936, Szeged

Gravor şi Sculptor

S-a născut în Timișoara în 1874. A studiat tehnica gravurii în cupru cu Alfred Wesemann in Viena. A trăit la Szeged, unde a avut un atelier de gravură pe cupru complet echipat. A lucrat și ca sculptor, realizând în principal pietre de mormânt.

A expus pentru prima dată la Salonul Național în 1904, apoi a participat la expoziția grafică din 1909 la Műcsarnok (Peisaj de iarnă din nordul Ungariei). În 1917 a expus o colecție de grafică în St. George’s Guild. Muzeul de Arte Plastice din Budapesta (Szépművészeti Múzeum) deține câteva din lucrările sale.

A proiectat inscripțiile antice ebraice și a stilizat decorațiunile florale ale sinagogii din Szeged.

In 1932 a publicat o carte despre simboluri folosite la pietrele funerare evreiești, Grabstein Symbolik, titlul în maghiară, Jelképes siremlékek.

Ármin Tardos-Taussig a făcut parte dintr-un grup de artiști plastici de orientare politică social-democrată, care au prezentat în 1919 un program de dezvoltare progresivă a artelor frumoase (beaux arts) în Szeged. Această inițiativă a condus – după lichidarea revoluției proletare – la crearea Școlii Libere de Artă din Szeged (Szegedi Művészeti Szabadiskola).

Ármin Tardos-Taussig a decedat in 1936 la Szeged.

În 1933 a fost inaugurat în cimitirul evreilor din Szeged un monument în memoria eroilor evrei căzuți în Primul Război Mondial. În ziarul Délmagyarország (Ungaria de Sud) din 31 octombrie 1933, p. 5-6, a apărut următoarea notiță (în traducere):

În cadrul unei ceremonii militare a fost inaugurat de către locotenentul general Kálmán Shvoy un monument al eroilor evrei.

Duminică, un cer albastru clar, înnorat peste oraș. Soarele de toamnă auriu lumina casele, câmpiile, grădinile și oamenii care au venit zâmbind în acest soare magic de toamnă. O lucrare ridicată în memoria eroilor evrei căzuți în război, proiectată de Ármin Tardos-Tauszig, a fost dezvelită în cimitirul evreiesc la orele 11. Sute și sute de oameni s-au grăbit dimineața devreme să ajungă la cimitir. Mașini și tramvaie aglomerate transportau pe cei doritori să fie prezenți, un șir lung de pietoni s-a adunat pe Calea Calvarului și toată mulțimea a intrat în cimitirul păzit de polițiști. De o parte și de alta a drumului scurt de la intrare până la monument, soldați înarmați stăteau de pază. Mulțimea a fost ținută în ordine de către armată și poliție. (traducere: Aby Weiss)

În 2016 s-a restaurat şi s-a reinaugurat monumentul.

Surse: