Reiter Toma

1928, Timişoara - ?

Biochimist, Jucător de tenis de masă

A fost absolvent al Liceului Israelit din Timişoara în 1946 în aceeaşi promoție cu Ezra Fleischer, filolog şi specialist în poezie iudaică medievală, Tamás Deák, scriitor şi poet, János Szász, scriitor şi poet, Gheorghe Turcu (Türkl), cineast şi Erik Adler, jurnalist.

Rîndurile de mai jos sunt citate din istoricul „Tenisul de masă în România după anul 1945”, aşa cum a fost publicat în ultima ediţie a Suplimentului istoric al revistei Suflet Nou, ce apare bianual sub egida Asociaţiei Culturale „Suflet Nou”, la Comloşu Mare http://sporttim.ro/tenis-de-masa/bronz-banatean-ella-zeller-toma-reiter-la-mondialul-nipon

„Toma Reiter s-a născut în anul 1928 în Timişoara, într-o familie înstărită de evrei. Părinţii săi erau proprietarii unei mari farmacii situate pe Corso. A început să practice tenisul de masă în sala de sport a Liceului Israelit, unde se pregăteau şi jucătorii seniori consacraţi de la Clubul Sportiv Kadima. În timpul anilor 1940-1944 activitatea a fost întreruptă la acest club datorită legilor rasiale, jucîndu-se numai neorganizat.

Începînd cu anul 1945, începe să se impună la diverse concursuri oficiale de juniori, activînd în cadrul unor echipe locale printre care şi ILSA. Cucereşte titlul de campion de juniori al Timişoarei în 1947 şi 1948, şi cel de seniori. În vara anului 1948 pleacă la Cluj pentru a urma cursurile facultăţii de chimie-biologie, la Timişoara neexistînd o facultate cu asemenea profil. Paralel cu studiile universitare de specialitate, activează ca jucător de tenis la AS Universitatea, AS CFR (rezultată din fuziunea cu „U”) şi la KKASE, clubul angajaţilor comerciali. A cucerit două titluri naţionale pe echipe, unul la dublu masculin, cu T. Magyar, şi Cupa României. După 1950 îşi continuă studiile la Bucureşti şi joacă pentru Constructorul şi Spartac pînă în anul 1958.

Pe plan intern, între 1950 şi 1958, a cucerit 19 titluri naţionale la probele individuale (două la simplu în 1953 şi 1955, 7 la dublu băieţi în tandem cu T. Magyar, cu Paneth de două ori, cu Harastoşi, cu Matei Gartner de două ori şi cu Otto Bottner, unul la dublu mixt, cu Ella Zeller, în 1956). Cu echipa, în afară de cele două titluri cucerite cu formaţii din Cluj, a mai cucerit cinci titluri naţionale cu echipele din Bucureşti la care a mai activat.

A ocupat locuri fruntaşe la numeroase concursuri internaţionale. A cucerit medalia de bronz, locul III, la un mare concurs internaţional organizat în cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, din 1951, de la Berlin, şi de aur (locul I) la Varşovia, în 1955.

A participat la 5 ediţii de Campionat Mondial: 1953 (Bucureşti), 1954 (Londra), 1955 (Utrecht), 1956 (Tokyo) şi 1957 (Stockholm). A fost selecţionat şi s-a pregătit intens cu lotul naţional pentru Campionatul Mondial din anul 1952, de la Bombay, India, dar înainte de a pleca a fost dat jos din avion din pricini obscure.

În 1953 s-a clasat printre primii 16 jucători ai lumii.

În 1954 şi 1955 a ajuns pînă în sferturile de finală. Cel mai de seamă succes al echipei masculine a României la Campionatele Mondiale după 1950 a fost cucerirea în 1956, la Tokyo, a medaliei de bronz (locul III) pe echipe (Reiter, Gartner) şi medalia de bronz la dublu mixt, împreună cu Ella Zeller. A fost singura clasare pe podium a jucătorilor de tenis de masă băieţi din istoria acestei discipline sportive în România (în afară de titlul de vicecampioni mondiali din 1936 de la Praga), celelalte multe medalii fiind cucerite numai de jucătoare. La ultimul Campionat Mondial la care a participat în 1957 s-a clasat cu echipa pe un onorabil loc 5, în condiţiile puternicei ofensive a jucătorilor asiatici. A fost distins cu titlul de Maestru al Sportului.

După retragerea din activitatea competiţională a profesat ca şi cercetător în specialitatea de biochimie. În paralel a contribuit la pregătirea sportivilor din loturile naţionale de tenis de masă ca antrenor-jucător şi antrenor secund. În anul 1954 a publicat, împreună cu Victor Marcu, prima lucrare privind tenisul de masă din România după război.

Ulterior a emigrat în Belgia, unde a profesat ca şi cercetător la o mare firmă de produse farmaceutice. A peregrinat apoi prin America de Sud. S-a reîntors în Europa dar nu a mai avut performanțe la acelaşi înalt nivel. A fost un mare sportiv al Timişoarei şi României”. 

La campionatele europene de seniori care au debutat la Budapesta, în 1958, România a obținut 73 de medalii, din care 19 de aur. Printre protagoniștii acestor trofee s-au aflat: Matei Gantner, Tiberiu Harasztosi, Toma Reiter, Dorin Giurgiucă, Radu Negulescu, Adalbert Rethi, Angelica Rozeanu, Geta Pitică, Ella (Zeller) Constantinescu, Eleonora Mihalca, Carmen Crișan, Liana Mihuț, Eva Ferenczi, Olga Nemeș, Otilia Bădescu, Măria Bogoslov, Emilia Ciosu, Adriana Năstase, Mihaela Șteff ș.a. În 1953 şi 1955 a fost campion național la seniori.

A publicat, împreună cu Victor Marcu, prima lucrare în România despre tenis de masă.

Publicație

  • Victor Marcu, Toma Reiter, Tenis de masă. Editura Cultura Fizica si Sport, 1955

Surse