Sărbători de Toamnă la Timişoara

Principalele celebrări care sunt ţinute, pe tot parcursul anului, de Comunitatea Evreilor Timisoara închid un cerc complet al vieţii evreieşti. Sărbătorile de toamnă sunt ţinute, în ultimii ani, în Sinagoga Iosefin, ultima sinagogă ortodoxă existentă în Timişoara. Ele debutează, în prag de toamnă, cu Anul Nou Evreiesc – Rosh Hashana. Sunetul şofarului se face auzit de peste un secol în cvartalul timişorean iar mierea şi merele sunt consumate, în mod simbolic, de către membrii comunităţii ce participă la acest eveniment.

Următoarea mare sărbătoare anuală este Yom Kippur, Ziua Ispăşeniei, cea mai gravă celebrare a Calendarului Iudaic. Kol Nidrei, rugaciunea cântată de milenii, se face auzită în interpretarea cantorului.

Sărbătoarea Corturilor, Sukkot, are loc, în mod tradiţional, în curtea Sinagogii Iosefin. Sukaua are toate caracteristicile pe care Torah le prevede, dar este împodobită cu originalitatea şi stilul pe care voluntarii i-o conferă. Cele patru specii din Israel – mirt, etrog, salcie şi frunză de palmier – au o simbolistică specială şi ne aduc aminte de unitatea poporului evreu, de faptul că suntem o familie în care trebuie să ne sprijinim reciproc.

Corul Comunităţii Evreilor din Timişoara „Shalom”, condus de Alexandru Fisher, este cel care însoţeşte, cu melodii tradiţionale, sărbătoarea de Simhat Torah. Încercuirea repetată a sinagogii, cu Sulurile Sfinte în mână, reprezintă un eveniment solemn dar şi plin de optimism, repetat anual.