Placă memorială în Sinagoga din Fabric în amintirea lucrărilor de extindere ale sinagogii, executate în anul 1922

Placa este în amintirea Amáliei Freund care a donat valoarea jumătății terenului pe Splaiul Kunz în memoria soțului ei Lipót Freund şi în semn de recunoştință pentru Bernát Deutsch, preşedinte al comunității evreilor din Fabric, care a depus eforturi mari pentru a realiza construcția sinagogii.

Placa a fost amplasată în 2010 pe un zid în curtea Casei Comunității, intrarea dinspre str. Mărăşeşti nr. 10.

Traducerea din ebraică în română

Această sinagogă, edificată spre cinstirea Dumnezeului unic şi inefabil (de nedescris) în anul 1899, devenind neîncăpătoare pentru că, cu ajutorul lui Dumnezeu numărul fidelilor a crescut, astfel că şefii şi conducătorii comunității, inspirați de Dumnezeu, au decis să o mărească. Aşa cum a zis profetul: „Măreşte spațiul din cortul tău, pereții lăcaşului tău”. Lucrarea a fost terminată în anul 1922 şi bine executată. Rabinul, preşedintele şi notabilii comunității in acest timp au fost: Jakob Ben Elazar Katz Singer, preşedintele tribunalului rabinic (text în ebraică)

Deutsch Rezsö,

        Dr. Adolf Weil, Dr. Ödön Kovács (litere latine)

Pentru ca amintirea lor să se păstreze, numele lor sunt gravate pe această piatră, aşa cum a spus profetul, „Le voi da în casa mea şi între pereții mei o stelă şi un nume.” Iar Dumnezeu ne va ajuta să ne înmulțim şi va fi prezent în acest loc, Amen, aşa să fie. (text în ebraică)

Traducere din ebraică: Dalia Plaut şi Getta Neumann   

Notă privitoare la denumirea Jakob Ben Elazar Katz Singer, preşedintele tribunalului rabinic

Katz este o prescurtare, כ״ץ‎, ebraică, fiind inițialele expresiei Kohen Tzedek sau Kohen Tzadok, „preotul justiției”, însemnând că purtătorul numelui este descendentul Kohanim-ilor pe linia paternă, un epitet folosit din sec. al XVII-lea pentru a desemna descendenții masculini ai lui Aron, fratele lui Moise.

În text sunt folosite inițialele cuvintelor Av Beit Din, AB”D, preşedintele tribunalului rabinic. În timpuri moderne, titlul este folosit ca unul onorific pentru un rabin.

Note despre persoanele amintite în inscripție

 

Jakob Singer, rabinul comunității neologe din Fabric. A fost conducătorul spiritual al comunității şi nu e probabil că a avut o participare directă la proiect, deoarece este inclus în textul ebraic, separând numele lui de numele scrise în litere latine ai celor care au fost efectiv implicați în executarea lucrării.

Rezsö (Rudolf) Deutsch (în cimitirul evreiesc sunt înmormântați un Rezsö Deutsch d. 1928, altul d. 1933; Rudolf Deutsch d. 1940), a fost preşedinte al comunității din Fabric în anii 1920. A fost proprietarul a două magazine de îmbrăcăminte pentru dame, în cartierele Fabric şi Iosefin din Timişoara. În anii 1920 a fost proprietarul clădirii de pe strada Ion Luca Caragiale nr. 1, care în anii 1930 a devenit sediul şcolii elementare din Fabric.

Dr. Adolf Weil (d. 1931, cimitirul evreilor Timişoara), vice-preşedinte al comunității; medic primar

Dr. Ödön Kovács (1873, Budapesta – 1950 sau 1952, Timişoara, Cimitirul Evreilor), ginecolog şi pediatru. Medic în circumscripția Remetea. Medic angajat al Teatrului. Tatăl lui a fost comerciant de bijuterii. Preşedintele asociației sportive TAC (?), preşedinte onorific al asociației muzicale din Fabric. Soția lui, Miriam/Maria, născ. Blumberg, pianistă, a fost activă în diferite societăți caritative.

În 1911, dr. Ödön Kovács a devenit proprietarul imobilului de pe 3 August 1919 nr. 8, care aparținuse lui Jakob Blumberg, decedat în acelaşi an.  Blumberg a fost tatăl lui Miriam, soția lui Ödön Kovács.