Feller Otto

22 iunie, 1922, Timişoara

Cantor, Inginer Textil

Tatăl lui, Joseph Feller, născut în Kolomyia, în 1889, şi mama, Malvina, n. Gruby, în Novisad, 1891, s-au întâlnit în Sofia, Bulgaria. În 1915 s-au stabilit în Timişoara, unde tatăl a deschis întâi un magazin de ciocolată, care a dat faliment, apoi o mică berărie în cartierul Iosefin, strada 16 Decembrie 1989, nr. 8. Otto a frecventat grădinița şi şcoala elementară israelită, iar după cursuri şi-a ajutat părinții în afacerea lor. Din copilărie s-a remarcat prin aptitudinile sale artistice: era talentat în muzică şi la desen. Împreună cu doi prieteni a format un trio de jazz, Otto cânta la acordeon. A studiat design şi a obținut diploma de inginer textile.

În anii măsurilor rasiale, doi legionari l-au forțat pe tatăl lui să semneze un document de „donație”, prin care organizația legionară a luat în posesie localul lui. Ca urmare a măsurilor rasiale, conform cărora bărbații evrei trebuiau să faca muncă obligatorie, Otto a fost recrutat pentru lucrări de curățare a drumurilor iarna, în timp ce trecătorii îşi băteau joc de evreii care munceau. În 1941 a lucrat la construirea unor canale de irigație în Pâncota, apoi la Mocrea în munți, pe urmă, la Deva, la construcția de cale ferată.

După război, a frecventat cursuri de canto. A participat în formația de dans şi cântec Flacăra şi a lucrat ca secretar muzical al Orchestrei Filarmonice de Stat Timişoara, poziție în  care a organizat primul cor al Filarmonicii. Când a depus cererea pentru paşaport de emigrare, si-a pierdut postul. Până în 1965, când a emigrat împreună cu soția lui, Agi, în Statele Unite, a fost cantor în Sinagoga neologă din Fabric. De prim rabinul dr. Ernest Neumann l-a legat o prietenie deosebit de afectuoasă, iar congregația l-a apreciat mult.

Această ocupație a devenit o pasiune pe care a continuat-o în Statele Unite, în comunitățile Emanu-El B’ne Jeshurun şi Sinai, în Milwaukee. A fost distins cu premii în repetate rânduri. 

Soții Otto şi Agi au o fiică, Judith, avocat, şi doi nepoți. 

Surse: